PLIJESAN, GLJIVICE, BAKTERIJE...

JESTE LI ZNALI DA I TAMPONI IMAJU ROK TRAJANJA? Ginekologinja otkrila šokantnu istinu o infekcijama koje lako možete zaraditi i kako to izbjeći

 Profimedia, BSIP

Sigurno znate kako kondomi imaju rok trajanja, no čini se kako se još nešto što stavljate u vaš intimni dio može 'pokvariti'.

Naime, ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck, objašnjava kako tamponi obično traju pet godina od datuma proizvodnje.

- Razmislite o pamuku, pogodan je razvoj plijesni i gljivica. Stoga je bitno tampone držati podalje od vrućine i vlage jer oni omogućuju bakterijama da se zadrže i razmnože. A opet, većina žena drži tampone upravo u kupaonici, koja je zbog vlage i topline savršena podloga za njihov uzgoj.

- Ako je vaša kupaonica stalno puna pare, trebali biste premjestiti tampone na tamno i suho mjesto. Ako pak u vaginu nesvjesno unesete tampon koji je zahvatila plijesan mogli biste primijetiti svrbež i iritaciju, kao i pojačani iscjedak pošto vagina pokušava održati prirodni pH - pojašnjava Dweck.

Iako može narušiti ravnotežu vaginalne flore vjerojatno neće prouzročiti infekciju koja se rješava antibiotikom - osim ako se simptomi pogoršaju nakon što ste izvadili stari tampon - ističe Dweck i savjetuje da tada obavezno posjetite ginekologa.

Vodite se zdravim razumom. Ako na tamponima piše rok trajanja, postavite se prema tome kao da je u pitanju salata ili sok. Ako imate tampon kojem je istekao rok, možete ga upotrijebiti samo dok trčite do trgovine po paket novih. Ako ste ga pak uzeli s dna svoje torbe, vodite računa da zaštitna folija nije oštećena jer je tada tampon izložen prljavštini što može uzrokovati bakterijsku infekciju ili iritaciju - savjetuje ginekologinja Dweck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:30