ČUVAJTE SE MIKOTOKSINA

KAKO PROCIJENITI KOJU JE HRANU SIGURNO POJESTI ČAK I KADA DOBIJE PLIJESAN Doznajte koju hranu tada smijete, a koju nikako ne smijete pojesti

A Whirlpool French Door refrigerator is shown during the 2016 CES trade show in Las Vegas, Nevada January 8, 2016. Innovation shelving design results in 30 percent more storage capacity, a representative said. The refrigerator also has a
Steve Marcus / REUTERS

Plijesan je u većini slučajeva dobra indikacija da se hrana pokvarila, a većina će ljudi hranu koja je popljesnivila baciti, piše The Huffington Post. To je u većini slučajeva dobra odluka zato što neke plijesni proizvode mikotoksine, otrovne tvari od kojih će vam biti zlo.

Međutim, to ne znači da će vam od sve i svake plijesni pozliti. Plavi sirevi poput gorgonzole, koji su prekriveni plijesni, tražena su roba diljem svijeta.

Američko ministarstvo poljoprivrede na svojim je stranicama izdalo upute za rukovanje s hranom koja se bez obzira na pojavu plijesni može jesti.

Sljedeću hranu nakon odstranjivanja plijesni prema uputama možete nastaviti jesti:

1) Suhomesnati proizvodi

Ostružite plijesan i nastavite uživati u svojim sušenom mesom. Dapače, normalna je pojava da proizvodi ovakve vrste s vremenom mjestimično popljesnive.

2) Tvrdi sirevi

Odrežite plijesan te najmanje tri centimetra sira oko pljesnive točke. Nemojte s nožem nikako dodirivati plijesan kako ne biste kontaminirali ostatak sira s plijesni. Nakon što ste odrezali plijesan, ponovno umotajte sir u foliju i spremite ga nazad u frižider.

3) Sirevi napravljeni uz pomoć plijesni

Sireve kao što su Brie i Camembert bacite odmah ako primijetite da sadrže plijesan koja nije bila dio proizvodnog procesa. Ako se površinska plijesan stvori na tvrdim sirevima kao što su Gorgonzola ili Stilton, odrežite plijesan te najmanje tri centimetra sira oko pljesnive točke. Poslije toga rukujte s njima kao s tvrdim sirevima.

4) Čvrsto voće i povrće

Kupus, papriku, mrkvu te voće poput jabuka možete jesti i kad se plijesan pojavi. Odrežite plijesan te najmanje tri centimetra voća oko pljesnive točke. Nemojte s nožem nikako dodirivati plijesan kako ne biste kontaminirali ostatak sira s plijesni

Mekanu hranu s puno vlage - kuhana tjestenina, mekani sir, jogurt, vrhnje, breskve i rajčice - bacite odmah čim primijetite da se na nju uhvatila plijesan.

Izdvajamo