ZDRAVA SLASTICA

KOLIKO JE CRNA ČOKOLADA DOISTA ZDRAVA Stručnjaci je biraju prije ostalih vrsta, no budite oprezni s količinom

 Profimedia, Alamy

Poznato je da crna čokolada ima sastojke korisne za zdravlje pa je možete konzumirati bez osjećaja krivnje, čak na dnevnoj bazi. No, važna je količina jer ako pretjerate, koristi za zdravlje više nema. Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visoke količine flavonoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju kolesterola te tako štite krvne žile, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i vjerojatno smanjuju rizik od dijabetesa. Za usporedbu, mliječna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bijela ih uopće ne sadrži.

Međutim, unatoč svim pozitivnim utjecajima na zdravlje crna čokolada ima gorak okus i što je više flavonoida to je okus gorči. Proizvođači je brojnim metodama obrađuju kako bi bila ukusnija, no u tom se procesu često unište zdravi sastojci, piše CNN.

‘Prženje stvara niz novih aroma, no tako se uništavaju molekule u zrnima, a onda uvijek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo uništiti, poput flavonoida’, rekao je Matt Hartings, profesor kemije na sveučilištu u Washingtonu.

Premda razina flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je još uvijek zdraviji izbor od mliječne. Ako ništa drugo, bogata je mineralima poput kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangan i kalija dok stearinska kiselina koju sadrži čini se nema nikakav učinak na ljudsko zdravlje.

Želite li svakodnevno uživati u kockici čokolade nakon obroka, stručnjaci se slažu da u tome nema nikakve opasnosti. Savjetuju ipak da odaberete čokoladu koja ima najmanje 60% kakaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09