ČEKAJU SE REZULTATI TESTIRANJA

KOLIKO JE ZAPRAVO LJUDI U HRVATSKOJ BILO U DODIRU S COVIDOM-19 Predstojnik Infektivne klinike: 'Prokuženost je vjerojatno mala, i dalje oprezno'

Ivan Puljiz
 Ranko Šuvar / CROPIX

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je u srijedu da će objedinjene rezultate seroloških testiranja na koronavirus imati za desetak dana, ali i da je vjerojatno da 95 posto Hrvata nije prokuženo te da i dalje trebamo biti oprezni.

Vezano za službene podatke Slovenije i Češke prema kojima je prokuženost virusom u populaciji između dva i četiri posto, rekao je da je to relativno niska prokuženost, odnosno da je dva do četiri posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s Covid virusom.

"U Hrvatskoj je za očekivati slične rezultate, što nam govori da moramo biti oprezni, da čuvamo sebe i bližnje te da se držimo preporuka. Znači oprez - još uvijek više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, nema stečenu imunost na SARS-CoV-2 virus", upozorio je Puljiz.

Što se tiče situacije s pacijentima zaraženima koronavirusom, u Klinici je u zadnjih desetak dana situacija povoljna, rekao je. Više pacijenata otpuštaju se na kućno liječenje, nego ih se hospitalizira. Trenutačno su hospitalizirana 22 pacijenta, sedam ih je smješteno u jedinicu intenzivnog liječenja, od njih je pet, povremeno šest, na aparatu za umjetnu ventilaciju, jedan je na ECMO aparatu, a ostali su relativno stabilni.

Ivan Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti za Dnevnik Nove TV rekao je da od oko 700 testova zaposlenika ne očekuje velik broj pozitivnih jer su uspostavili dobru zaštitu djelatnika.

Vezano za otkriće u Francuskoj da se virus pojavio mjesec dana od prvog službenog slučaja, rekao je da postoji mogućnost i za Hrvatsku, ali da nije vrlo vjerojatno s obzirom na to da smo rano uspostavili test, krajem siječnja.

Vezano za mogući drugi val epidemije na jesen, rekao je da do njega može doći uslijed otvaranja granica i putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:21