TEŽAK EKSPERIMENT

Koliko slano jedete? Ova mlada mama izbacila je sol iz prehrane i zaprepastila se rezultatima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2016. u 19:36

CC Pixabay / CC Pixabay

Liječnici neprestano upozoravaju da treba paziti s unosom soli u organizam, a to se posebno odnosi na ljude s višim krvnim tlakom, srčanim bolestima i slično.

No, mislite da je lako u potpunosti izbaciti sol iz prehrane? Sigurno nije, a to je potvrdila i 33-godišnja majka dvoje male djece, Sarah Fletcher iz Londona, koja je išla toliko daleko da je jela i hranu za bebe samo da ne bi konzumirala sol.

Zabrinuta zbog zdravlja odlučila je provesti eksperiment i sedam dana pokušati u potpunosti izbaciti sol iz prehrane, ili je smanjiti na minimum, pri čemu je vodila dnevnik i bilježila sve što jede kao i sve promjene koje se događaju. Jela je hranu za bebe, jaja, žitarice koje ne sadrže velike količine soli, voće, mliječne proizvode, nezasoljeno meso i koješta drugo, piše Daily Mail.

Evo što je na kraju tjedna zaključila:

‘Divim se ljudima koji smanje unos šećera, soli ili masti. Moj pokušaj me gotovo bacio u očaj. Nakon sedam dana osjećala sam se zdravije jer sam zbog ograničenja koje sam si nametnula jela uglavnom svježu hranu, voće i povrće.

Iznenadila sam se kad sam shvatila koliko soli sadrži moja uobičajena prehrana. Manje mi je nedostajala sol u kuhanim jelima jer bi ih začinila čilijem i sličnim začinima koji bi poboljšali okus.

Zahvaljujući ovom eksperimentu više baš ni ne kupujem pakiranu hranu. Inače pazim kad su mi djeca u pitanju, a o sebi nisam puno razmišljala.

Djeci spremam zdravu hranu, a kad nama kupujem ne čitam deklaracije i ne razmišljam previše o tome koliko kvalitetno jedem, već koliko mi je jednostavno pripremiti.

Ubuduće ću biti svakako pažljivija.’

Unos soli razne su studije tijekom godina povezale s povišenim krvnim tlakom, povećanim rizikom od osteoporoze, pogoršanjem simptoma astme, s karcinomom želuca i debljanjem.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo