TOPLO ILI HLADNO

KONAČNA PRESUDA: TREBA LI KEČAP ČUVATI U FRIŽIDERU ILI NE Zbog burne rasprave tražilo se mišljenje mikrobiologa koji je ukratko sve objasnio

 CC / Pixabay

Ponekad iznenađuje kako su ljudi strastveni oko nekih tema, generalno potpuno nebitnih, no to ih ne sprečava da na društvenim mrežama ne razviju oštru polemiku. Upravo je do toga došlo na Twitteru kad su korisnici otkrili da je poznati britanski lanac supermarketa Asda odjednom dio kečapa počeo držati na policama, a dio u frižideru. Žustra rasprava na Twitteru trajala je čak nekoliko dana.

Ljubitelji kečapa nekoliko su dana raspravljali o tome treba li prije otvaranja kečap držati na polici ili u frižideru, a na to ih je potaknula Asda koja je kečape razmjestila namjerno u trgovini u Londonu. Htjeli su vidjeti što kupci preferiraju i prema njihovom istraživanju 53% kupaca preferira kečap iz frižidera, a njih 47% onaj sobne temperature s polica.

Daily Mail stoga prenosi riječi mikrobiologa dr. Petera Barratta koji je još prije dvije godine objasnio da je kečap prije sadržavao više soli koja se ponaša kao konzervans, što znači da je i nakon otvaranja bez problema mogao stajati na sobnoj temperaturi.

Današnji recepti za kečap sadrže puno manje soli te će se stoga puno brže pokvariti kad jednom zrak uđe u bocu.

‘Prije deset godina nitko nije držao kečap u frižideru, ali tad je sadržavao puno više soli. Posljednjih godina proizvođači hrane smanjili su tu količinu prirodnog konzervansa zbog povezanosti s visokim krvnim tlakom. Smanjili su i udio natrijevog benzoata (E211) zbog povezanosti s hiperaktivnošću kod djece. Vinski ocat i rajčica u kečapu daju mu visoku razinu kiselosti što usporava razvoj bakterija. Međutim, premda se kečap može sigurno čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana, najbolje je držati ga u frižideru i pojesti u okviru perioda naznačenog na boci.’

Presuda? Frižider nakon otvaranja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:55