ČARI LOSOSA

KUPITE GA NA AKCIJI I ZAMRZNITE, NEĆETE POŽALITI Uživajte u namirnici koja čuva od infarkta, a djeluje i kao antidepresiv: Evo recepta za zdravi ručak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2019. u 19:16

A platter of salmon canapes, akin to that which is usually served at receptions, are seen at Buckingham Palace in London March 25, 2011. Staff at Buckingham Palace have lifted the lid on preparations for Prince William's wedding next month, giving an insight into what guests can expect and the amount of work they have put in to make the event a success. REUTERS/Nick Ansell/POOL (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT POLITICS) - GM1E73T05ML01
Nick Ansell / REUTERS

Kanapei od lososa

 

Losos je jedna od onih namirnica koju bi se, modnim žargonom rečeno, moglo svrstati u "must-have". Jedna je od onih za koju ne znamo je li zdravija ili ukusnija, no cijena nije uvijek i svima prihvatljiva. Ipak, može se uhvatiti i po akcijskim cijenama u supermarketima, što je prigoda koju svakako treba iskoristiti, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog svih njegovih dobrobiti, a ima ih napretek, isplati se i dati malo više novca jer ćete uživati u svakom zalogaju, ali i doprinijeti svom zdravlju.

Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu.

1. Mozak i živčani sustav

Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu boljem radu mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen, štite živčani sustav. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprječavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

2. Mišići, kosti i zglobovi

Losos je bogat vitaminima A, B i D, mineralima, kalcijem, željezom, fosforom i selenom, koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju. Važan sastojak su bioaktivni peptidi, od kojih posebno kalcitonin, koji jača kosti.

3. Kardiovaskularni sustav

Losos je bogat zdravim omega-3 masnim kiselinama, a EPA i DHA kiseline štite kardiovaskularni sustav. Jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka...

4. Zdravlje očiju

Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka, koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

5. Koža i kosa

Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprječava gubitak kose.

8. Ubrzava metabolizam

Omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju učinak inzulina, naime olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.

A worker holds a salmon inside a salmon hatchery in Puerto Montt, Chile October 4, 2017. Picture taken October 4, 2017. REUTERS/Alvaro Vidal - RC1428A28EB0
Alvaro Vidal / REUTERS

Losos prije tanjura

 

Prijedlog recepta

Salata od avokada i lososa

Sastojci:

- 400 grama mesa lososa očišćenog od kože i kostiju

- 1 avokado

- 1 limun

- 2 glavice zelene salate

- 2 žlice sitno sjeckanih kiselih jalapeno papričica

- sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Losos stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Ako filet ima kožu, položite ga na nju. Posolite i popaprite. Stavite peći 15-20 minuta.

Dok se losos peče, polovicu avokada stavite u zdjelu, zajedno sa sokom limuna i žlicom vode, pa dobro izgnječite vilicom u pire. Posolite po ukusu.

Zelenu salatu narežite na rezance pa dodajte u zdjelu i promiješajte sa zgnječenim avokadom, tako da svi listovi budu pokriveni zelenom masom.

Pečeni losos narežite na sitne komadiće pa ih rasporedite po salati. Losos prekrijte komadićima avokada, a njih komadićima papričica i servirajte, piše Slobodna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo