KORISNI SAVJETI

LIJEČNICI OBJASNILI ŠTO SE NE BI SMJELO RADITI NAKON UBODA KOMARCA Umjesto toga ponudili su nekoliko znatno efikasnijih rješenja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.08.2017. u 15:16

Pula, 270616.
Vrlo kisni lipanj i toplo vrijeme pogodovao je razmnozavanju komaraca. Komaraca u Istri ima na pretek a pri odlazak u prirodu nemoguce je proci bez desetine uboda. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Malo je stvari kojima se tako teško othrvati kao što je češanje nakon uboda komarca. Ali bez obzira na kratkoročnu ugodu, to je upravo ono što ne biste trebali raditi.

"Češanje samo pojačava lučenje toksina iz mjesta uboda", kaže njemačka liječnica Christine Eichler. Dodatno, češanjem se ubodne rane lako mogu upaliti.

Umjesto toga, Eichler savjetuje neke iskušane i učinkovite kućne meleme: pola glavice luka ili kriška limuna mogu izvući toksine iz rane.

I ocat će ublažiti potrebu za grebanjem ako se nanese izravno na mjesto uboda. Isto vrijedi za kobinaciju meda i sode bikarbone. Ako vam je pri ruci, pomoći će i gospina trava (kantarionovo ulje).

Po svojim protuupalnim svojstvima koja vrijede i za ubode komaraca poznato je i djelovanje jogurta. Stoga, idući put kad osjetite potrebu za češanjem bolje otiđite u smočincu ili u hladnjak.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo