OZLJEDA NA RADNOM MJESTU

LIJEČNICI SPASILI ŽIVOT PACIJENTU KOJEM JE CIJELO TIJELO BILO PREKRIVENO OPEKLINAMA Kožu mu donirao brat blizanac, operiran je više od 10 puta

Ilustracija
 Profimedia, BSIP

Francuski su doktori spasili životu muškarcu kojemu je 95 posto tijela bilo prekriveno opeklinama zahvaljujući transplantaciji kože koju mu je donirao njegov brat blizanac, piše BBC.

Francuski građanin poznat samo kao Franck (33) doživio je ozljedu na radnom mjestu te je u bolnicu stigao u kritičnom stanju s ozbiljnim opeklinama.

Liječnici bolnice Saint-Louis u Parizu su unutar tjedan dana počeli s transplantacijom kože, a Franckovo tijelo kožu brata nije odbacilo upravo zbog činjenice da se radi o blizancima.

- Ovo nije prva transplantacija kože gdje je jedan blizanac drugome donirao svoju kožu, međutim prva je koja je obuhvaćala toliko veliku površinu, rekao je kirurg Maurice Mimoun za AFP.

Liječnicu su prvo Franckovu opečenu kožu uklonili te su mu nakon toga stavili kožu sa skalpa, leđa i bedara njegovog brata Erica. Kožu su mu prilikom transplantacije rastegnuli poput mrežastih čarapa. Transplantirani komadi kože potaknuli su rast svježe kože.

Franck je tijekom četiri i pol mjeseca koliko je bio u bolnici operiran otprilike 10 puta te je potom prebačen u rehabilitacijski centar.

Transplantacije kože se obično rade tako da se oštećena koža mijenja kožom mrtvaca, koju tijelo primatelja unutar nekoliko tjedana odbaci. To je međutim u većini slučajeva dovoljno vremena da pacijentova vlastita koža rehabilitira.

U ovom slučaju koža nije odbačena pa Franck nije morao piti lijekove za imunosupresiju.

- Danas je Franck kod kuće sa svojom partnericom, može obavljati svakodnevne aktivnosti, njegovo je lice lijepo zacjelilo, rekao je Mimoun te dodao da je Franckovu oporavku pomoglo to što je bio dobro zdravlja i što nije pušio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:12