BULLETPROOF DIJETA

MAGIČNA NOVA DIJETA ILI OBIČNA PREVARA? Amerikanac smislio recept za kavu od koje mršavite i povećavate IQ

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.01.2016. u 22:49

http://pixabay.com/

Iako su liječnici skeptični, u SAD-u vlada pomama za novom dijetom koja se bazira na kavi s masnoćama, a navodno uz mršavljenje podiže i IQ.

' Bulletproof dijeta stimulira mozak, daje energiju, potiče na rad i čini od vas boljeg roditelja, prijatelja i bolju osobu', kaže Dave Asprey koji je osmislio novi popularni način gubitka kilograma.

Magično piće, bulletproof odnosno 'neprobojna' kava radi se uz dodatak žličice maslaca, po mogućnosti ghee, i malo kokosovog ulja. Šećer ili med i mlijeko su strogo zabranjeni. Hollywood, Silicijska dolina i Wall Street zaklinju se u novi omiljeni jutarnji napitak koji navodno čovjeka drži pet do šest sati, čini dobro srcu, pomaže u mršavljenu i povećava IQ.

'Popijete tu kavu ujutro i više ne mislite na hranu jedno dulje vrijeme. Mozak prima energiju koja ne dolazi od šećera, žudnja za hranom nestaje i osjetite neku vrstu slobode', kaže Dave Asprey koji je osmislio režim. 'Gubite kilograme jer vaš metabolizam radi a ne grickate između obroka', dodaje.

Ideju je dobio tijekom jednog putovanja u Tibet 2004. Osjetio je simptome visinske bolesti, sve dok nije probao njihov čaj s maslacom od jaka. Impresioniran čudesnim energetskim učinkom tog pića, odlučio ga je prilagoditi zapadnom načinu života.

Liječnici skeptični

Liječnici su kritičniji i kažu da ta dijeta funkcionira kao i bilo koja druga u kojoj se naprosto ljudi lišavaju hrane. Amy Schnabel, nutricionistkinja iz Los Angelesa naglašava: 'Ako osjetite navalu energije i bistrinu misli, to je vjerojatno od placebo učinka', kaže ona.

Izvrsno miriši, kao da se aroma kave miješa s aromom svježih kokica s maslacem. Ima boju kao bijela kava i tekstura je otprilike ista kao kod bijele kave. Bar što se izgleda tiče, jer kada čovjek istu pije, čini se gustom i kremastom. Okus je sasvim dobar, maslac upravo toliko potiskuje gorčinu kave da ne mršti nos ni onaj tko inače ne voli crnu kavu, nego je pristaša Stabrucks-škole. Nimalo nisam trebala siliti gutanje, iako mislim da bi žličica meda učinila čudo s okusom, ali šećer, mlijeko i svi drugi dodaci su strogo zabranjeni

Asprey pojašnja da 'neprobojna kava':

- u kvalitetnoj kavi je malo toksina koji bi djelovali protiv kofeina

- puno masnoće usporava, ujedno i pojačava učinak kofeina na brži rad mozga

- 'bio' maslac je i sam po sebi pun antioksidansa, HDL-om, to jest dobrim kolesterolom i vitaminom K, čiji su pozitivni učinci opće poznati

- kokosovo ulje je glavni izvor laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca (MTC), pojednostavljeno, to je masnoća koja se ponaša kao da je ugljikohidrat, izravno ga prerađuje jetra, te sadrži puno energije

- puno masnoće pokreće takozvani ketogeni proces u organizmu, što otprilike znači da organizam potrebu za energijom pokriva iz masnoća, a ne iz ugljikohidrata, te kad potroši masnoću iz kave, počet će trošiti masnoću akumuliranu u organizmu

Izdvajamo