BESPLATNI PROGRAM

MALA ŠKOLA NEPUŠENJA U Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi... Znate li koliko vam samo jedna cigareta može skratiti život?

ilustracija
 Bozidar Vukicevic / Hanza Media
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Zbog pušenja će u tekućoj godini umrijeti stanovnika veličine gradova poput Makarske ili Poreča. Ponukana tom spoznajom, Zaklada Hrvatska kuća disanja 4. veljače u Zagrebu pokrenula je besplatnu Školu nepušenja, kroz koju će polaznici naučiti kako odbaciti cigarete i započeti život bez duhanskog dima.

Zaklada 'Hrvatska kuća disanja' građanima je otvorila vrata nove besplatne škole nepušenja. Kroz edukaciju će polaznike naučiti kako odbaciti cigarete i započeti zdraviji život bez duhanskog dima.

Škola nepušenja program je u kojem se putem edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a s polaznicima tijekom trajanja škole teorijski i praktično radi na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci. Škola ukupno traje tri mjeseca. Raspoređena je na dvanaest susreta, dok je prvi tjedan najbitniji za svakog polaznika.

Grupe su otvorenog tipa, za njih nije potrebna uputnica, niti ikakvo mišljenje liječnika. Besplatna je, ali polaznici moraju biti motivirani da ostvare cilj, govori pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Marko Jakopović.

- Prema dosadašnjem iskustvu rada u praksi, s pušenjem prestaje najmanje 30 posto polaznika škole. Da je pušenje jedan od vodećih zdravstvenih problema u našoj zemlji ukazuje porazna statistika da je Hrvatska po broju ovisnika o cigaretama u samom svjetskom vrhu. Svaki treći odrasli stanovnik je pušač. Kroz Školu nepušenja efikasnim metodama ukazujemo na mogućnosti i sisteme rješavanja njihove ovisnosti - ističe Dr. Jakopović.

Znanstveno statistički podaci korištenja duhanskih proizvoda u domaćim i globalnim okvirima su iznimno zabrinjavajući i alarmantni. Čak i šokantni. Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta. Osobi koja puši 30 cigareta dnevno dan je kraći za četiri sata, a godina dva mjeseca. Od 1000 odraslih muških pušača jedan umire u nasilnim obračunima, šest u prometnim nesrećama, a 250 ubija duhan kroz razne patološke pojave. No nije problem samo u pušačima, nego i u pasivnim pušačima, a taj se problem vrlo često zanemaruje. Najviše oboljelih muškaraca od raka pluća ima u Brodsko-posavskoj, a nakon toga u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oko 95% umrlih od raka pluća su pušači, a primjerice u zadnjih pet godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji godišnje umire 70 osoba zbog raka pluća i bronha. Od toga je gotovo polovina bila u dobi do 64 godine te je u prosjeku svaka umrla osoba izgubila preko 20 godina života.

Istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo je da je samo 38 posto pušača znalo da pušenje može uzrokovati bolest srca, dok je samo 27 posto znalo da bi to moglo dovesti do moždanog udara.

U međuvremenu, 17 posto pušača nisu svjesni kardiovaskularnih rizika pušenja unatoč činjenici da je bolest srca - a ne rak pluća - ubojica broj jedan. Danas duhan ubija oko polovice svih pušača te godišnje uzrokuje šest milijuna smrtnih slučajeva. To je jedna smrt svakih pet sekundi. Od ukupnog broja umrlih, 600.000 je među nepušačima koji su bili izloženi pasivnom pušenju. Do 2030., ako se navedeni trend nastavi, broj smrtnih slučajeva će se povećati na osam milijuna.

Sve dok pušaći ignoriraju štetnost pušenja po zdravlje, ignorirat će i svako upozorenje opasnosti kojoj su izloženi. Stoga je i pokretanje Škole nepušenja jedan od učinkovitih nastojanja stvaranja svijesti kojom se doprinosi spoznaji problema pušenja.

Svi zainteresirani građani koji žele postati polaznici „Škole nepušenja“ koja se održava na adresi Dukljaninova 3 u Zagrebu, mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 01/455-0299. Više informacija o projektu mogu pronaći na web stranici: www.hrvatskakucadisanja.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:04