PLIVA PARTNER TJEDNA ZDRAVLJA

Manje soli i šećera za tlak u ‘normali’

Sniženje krvnog tlaka za pet mmHg smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 13 do 14 posto, a rizik od moždanog udara manji je za čak 40 posto!

Povišen krvni tlak, hipertenzija, jedan je od najčešćih zdravstvenih problema suvremenog svijeta i jedan od glavnih čimbenika rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila.

U Hrvatskoj, kažu statistike, više od 800.000 ljudi ima povišen krvni tlak, no zasigurno je još barem 400.000 onih koji nisu ni svjesni da tlakomjer kod njih ne bi baš pokazao najzdravije brojke. Naime, niz je studija, u različitim zemljama, pokazao da više od polovice onih koji imaju povišen krvni tlak (viši od 140/90 mmHg) nema pojma o toj tihoj prijetnji njihovu zdravlju.

Mali, zdravi koraci

Brojke su doista velike, no mnogo je toga što svatko može učiniti sam da prevenira pojavu hipertenzije, a isto tako da spusti tlak “na normalu”.

I europske i američke smjernice o liječenju hipertenzije naglašavaju te “opće mjere” kao najvažniji dio priče o tlaku. Još jednom se sve vraća na zdrav način života - ponajprije zdravu prehranu, umjerenu tjelesnu aktivnost, nepušenje... Važno je znati da su dovoljni i mali koraci i mali napor - uostalom, sniženje krvnog tlaka za pet mmHg smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 13 do 14 posto, a rizik od moždanog udara manji je za čak 40 posto!

Zdrava prehrana ima izrazito veliku ulogu - promjene na tanjuru na vrhu su liste prioriteta za sve one koji žele utjecati na svoj krvni tlak. Posljednjih se godina naglasak stavlja na smanjenje unosa soli. Iako se preporučuje dnevni unos od pet do šest grama soli, na našim se jelovnicima nađe čak četiri puta više - i do 20 grama. Mnogi pogrešno misle da će im bez mnogo soli hrana biti bezukusna ili automatski posežu za solenkom a da ni ne kušaju jelo prije toga. Takve navike treba pokušati što prije promijeniti.

Najnovija otkrića

Smanjenje unosa soli i njezina zamjena različitim začinima i začinskim biljkama jedan je od prvih i najmudrijih poteza želite li imati normalan tlak.

Nova istraživanja stalno donose i nove dokaze o čvrstoj vezi hipertenzije i prehrambenih navika.

Tako je istraživanje koje je nedavno objavljeno u stručnom časopisu Circulation pokazalo da bi u borbi protiv hipertenzije mudar potez bio i smanjenje unosa slatkih napitaka. Na taj način, tvrde znanstvenici s medicinskog fakulteta pri državnom sveučilištu Louisiane, u SAD-u, mogla bi se postići značajna sniženja razina tlaka kod mnogih pacijenata, a posebno kod onih s viškom kilograma (koji često ide ruku pod ruku s hipertenzijom). U istraživanju 810 ljubitelja slatkih napitaka odrekli su se jedne čaše dnevno ili bili u kontrolnoj grupi koja se držala starih navika. Kod onih koji su to učinili zabilježen je značajan pad i sistoličkog (gornjeg) i dijastoličkog (donjeg) tlaka.

- Naši rezultati govore da bi smanjenje unosa slatkih napitaka i općenito manje konzumiranje šećera moglo biti važan dio prehrambene strategije za snižavanje krvnog tlaka i isto tako smanjenja broja slučajeva različitih bolesti povezanih s njim - izjavio je za portal Science Daily, voditelj istraživanja prof. dr. Liwei Chen.

Strategije za preventivu hipertenzije

- pazite na unos soli - dnevo ne bi smio prijeći 6 g

- održavajte zdravu tjelesnu težinu

- nemojte pušiti

- umjereno pijte alkohol

- znajte svoje brojke - rutinski mjerite tlak, optimalna vrijednost je 120/80 mmHg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:05