NEZGODNE BUHE

MILE DLAKAVE ŽIVOTINJE ZAPRAVO SU DOSTA OPASNE Novi istraživanje pokazalo je da ljubljenje i češkanje mačke može biti fatalno po zdravlje

 ladimir Konstantinov / REUTERS

Maženje i češkanje mačke potencijalno je vrlo opasno za njihove vlasnike, otkrila je nova studija.

Na taj se način može zaraditi "bolest mačjeg ogreba" koja može rezultirati groznicom, gnojne plikove, a u slučaju teških komplikacija rezultirati čak i smrću, piše britanski Independent.

Ovu bolest izazivaju buhe koje se prenose s mačke na mačku, a ljudi dolaze u rizik prilikom maženja ili ljubljenja mačaka, ili u slučaju da ih njihov ljubimac ugrize ili ogrebe.

Ovo opsežno istraživanje proveo je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju, a tijekom osam godina proučeno je više od 13 000 slučajeva bolesti mačjeg ogreba. Posebno su naglasili da se opasnost povećava u slučaju malih mačića ili mačaka lutalica.

- Opseg i učinak ove bolesti veći je nego što smo mislili. No, može se spriječiti, samo trebamo identificirati populaciju koja je najpodložnija riziku - kazala je doktorica Christina Nelson koji radi u Centru.

Bolest se javlja kod otprilike 4.5 osoba na njih 100 000 u SAD-u, a srećom vrlo rijetko rezultira smrću. No, i to je moguće ako se na vrijeme ne potraži liječnička pomoć.

Istraživanje je zaključilo da se bolest češće javlja u toplijim krajevima, a populacija pod najvećim rizikom od bolesti su djeca između pet i devet godina (u prosjeku je 9.4 djece u tim godinama na 100 000 stanovnika oboljelo od "mačjeg ogreba")

Prevencija je vrlo jednostavna - nemojte ljubiti ili dodirivati svoju mačku licem, a posebno pazite da to ne rade vaša djeca. A nakon što ste svoje ljubimce pomazili, dobro operite ruke. Osim toga, vrlo je bitno da svoje ljubimce zaštitite od buha, npr. tako da mačku okupate u mješavini vode, octa i limunovog soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:15