NEVJEROJATAN ZAHVAT

MLADIĆU KOJI SI JE POKUŠAO ODUZETI ŽIVOT IZVELI TRANSPLANTACIJU LICA Više od 100 liječnika operiralo ga je 25 sati: 'Imam nos i usta, mogu se smijati'

 Bolnički centar NYU Langone na Manhattanu / TWITTER
 

Amerikanac Cameron Underwood (26) kaže da stranci više ne bulje u njega kada se šeće ulicom. Nitko ga ništa previše ni ne pita. "Imam nos i usta pa se mogu nasmijati, mogu pričati i jesti krutu hranu", objašnjava Underwood za BBC.

Prošle su dvije godine otkad se Underwood pokušao ubiti. Amerikanac si je 2016. godine hicem iz pištolja raznio lice. U toj je nezgodi izgubio nos te veći dio donje čeljusti. Bio mu je ostao sam jedan jedini zub.

Više od 100 liječnika i medicinskog osoblja u siječnju je ove godine 25 sati operiralo Underwooda kako bi mu vratili lice. "Jako sam zahvalan na transplantaciji lica jer mi ona daje drugu šansu u životu", rekao je Amerikanac na konferenciji za medije, koja se u utorak ovog tjedna održala u New Yorku.

"Opet se mogu baviti aktivnostima koje volim, kao što su boravak u prirodi, igranje sportova i druženje s obitelji. Nadam se da ću se uskoro moći vratiti na posao te da ću jednog dana zasnovati obitelj."

Underwood je operiran svega 18 mjeseca nakon pokušaja samoubojstva. Iz Bolničkog centra NYU Langone na Manhattanu u New Yorku kažu da je riječ o najkraćem vremenskom intervalu između ozljede i operacije u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Prve transplantacija lica izvedena je 2005. godine, a do danas ih diljem svijeta izvedeno više od 40.

Dr. Eduardo D. Rodriguez vodio je operaciju, a poslije je rekao da je bila uspješna zbog napredne tehnologije i Underwoodove želje da preživi i nastavi živjeti. "Na kraju krajeva, sve je na pacijentu, a Cameron (Underwood) je u svoj oporavak uložio puno truda i rada", pojasnio je.

Underwoodova operacija treća je transplantacija lica koju je izveo Rodriguez, a liječnik kaže da se Amerikanac dobro oporavlja zato što nije prošlo puno vremena od nastupanja ozljede i operacije. "Cameron nije morao dugo živjeti sa svojom ozljedom. Nažalost, postoje ljudi koji sa svojim ozljedama žive više od deset godina. On se na sreću nije morao suočiti s teškim psihološkim problema, koji nerijetko znaju dovesti do problema s depresijom, drogom i drugim štetnim oblicima ponašanja", pojasnio je.

Liječnici su Underwoodu rekonstruirali gornju i donju čeljust, desni i 32 zuba, nepce i donji dio usta, donje kapke, nos te jezik. Iz Bolničkog centra NYU Langone kažu da je ovo bila do sad tehnološki najnaprednija transplantacija lica u SAD-u te tijekom nje prvi puta koristila u tri dimenzije isprintana maska lica donora, u ovom slučaju 23-godišnjeg Willa Fishera - prvaka u šahu, pisca i filmaša.

Bolnički centar NYU Langone na Manhattanu / TWITTER
Cameron Underwood

Fisherova majka Sally kaže da je njezin sin htio pomoći drugima te da je bio registrirani donator organa. "Moj je sin tragično preminuo. Zahvalna sam što su on i dr. Rodriguez Cameronu i njegovoj obitelji dali šansu da ostvari svoje snove. Ovo mi je iskustvo dalo puno snage u jako teškom razdoblju. Sumnjam da bi preboljela Willovu smrt da nije bilo Camerona. Volim to što mu moj Willie pomaže da živi bolji život. Cameron se tijekom konferencije za medije koja je održana u utorak zahvalio obitelji Fisher na potpori.

"Želim da Sally i njezina obitelj znaju koliko cijenim ovaj dar. Uvijek ću poštovati Willovo nasljeđe", rekao je Underwood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:37