VOLJET ĆETE KADU JOŠ VIŠE

MUČI VAS VIŠAK KILOGRAMA, A NE VOLITE VJEŽBATI? Opustite se i uživajte u vrućoj i pjenušavoj kupki jer najnovija istraživanja idu vam u korist

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.03.2017. u 23:30

Woman using mobile phone while having bath in bathtub at bathroom, Image: 309262074, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Profimedia, Wavebreak

Doktor Steve Faulkner, istraživač na Loughborough Sveučilištu, tvrdi da vruća i opuštajuća kupka može imati slične učinke na zdravlje kao i vježbanje. Pa čak i smanjiti rizik od dijabetesa Tipa 2, prenosi ELLE.

Dr. Faulkner je u razgovoru za The Conversation objasnio da, iako je topla kupka oduvijek imala opuštajući učinak, odnedavno se i u znanstvenim krugovima smatra kako 'pasivno zagrijavanje tijela' može doista pozitivno utjecati na zdravlje organizma.

U suradnji sa svojim timom, Dr. Faulkner je proveo istraživanje utjecaja tople kupke na razinu šećera u krvi te količinu potrošenih kalorija. Istraživanje je uključivalo 14 ljudi koji su proveli sat vremena uživajući u toploj kupki u kojoj je temperatura vode iznosila 40 stupnjeva Celzijevih. Isti ispitanici proveli su i 60 minuta u vožnji biciklom.

Dva su testa izvedena tako da se tjelesna temperatura povisi za samo jedan stupanj, kako bi bilo moguće realno izmjeriti potrošnju kalorija.

I, iako su je bicikliranje sagorjelo veći broj kalorija, dokazano je da je sat vremena opuštajuće kupke za gubitak kalorija učinkovito baš kao i polusatna šetnja.

Općenito stanje šećera u krvi nakon oba testa bilo je u sličnim razmjerima, ali najviši iznos šećera nakon jela bio je 10% niži nakon kupanja, nego što je to bio slučaj nakon vožnje biciklom – pojasnio je Faulkner.

No, naglasio je kako unatoč rezultatima ovog istraživanje ne smijemo zanemariti sve dokazane dobrobiti fizičke aktivnosti koju je preporučljivo svakodnevno prakticirati.

Ipak, kad sljedeći put 'ukradete' pola sata samo za sebe u vrućoj kupki, znajte da si činite dobro. I vašem umu, i vašem tijelu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo