SUSJEDI DIŽU UZBUNU

'MUTIRANA GRIPA ZA KOJU NEMA CJEPIVA!' Dio medija u regiji tvrdi da stiže opasna bolest, naša stručnjakinja otkriva ima li mjesta panici

Ilustracija
 Saša Jokić/Cropix
 

Srpski portali 'vrište' da stiže opasni mutirani oblik gripe. Navode da se radi o 'mješavini svinjskog (A/H1N1) i sezonskog (tip B) virusa koji će se spojiti u novi, puno opasniji oblik', za koji, tvrde, nema cjepiva!

Iako im nikad ne treba previše vjerovati, ipak vam se za svaki slučaj upali 'alarm', posebno ako ste kronični bolesnik, trudnica, imate malo dijete ili ste treće životne dobi. Pomislite: što ako je sve to istina, kada taj mutirani opasni oblik gripe stiže kod nas, koliko zaista može biti opasan za naš život i zdravlje, piše Slobodna Dalmacija.

Odgovore su potražili kod mr. sc. Diane Nonković, voditeljice Službe za zaraznu epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Virus gripe ima svojstvo mutacije, pa se iz sezone u sezonu njegovi djelići pomalo mijenjaju. Svakih nekoliko godine dođe veća, ozbiljnija promjena, i onda se pojavi soj koji nije sličan onome iz posljednjih nekoliko sezona. To je uobičajeno i sasvim je tipično za gripu. Prošle je godine jedan od lanaca podtipa virusa A/H3N2 bio drugačiji. Tako je, uz lance gripe koji su bili zastupljeni u cjepivu, stigao taj jedan lanac virusa koji nije bio zastupljen jer je bio promijenjen više nego što je uobičajeno. No, to nije značilo da cjepivo nije davalo zaštitu. Ove godine isto to možemo očekivati, ali to nije ništa spektakularno – objašnjava epidemiologinja Diana Nonković.

Nastavlja da je gripa, zbog mutacije, nepredvidljiva bolest.

– Cjepivo se pravi prema onom dijelu zemaljske kugle gdje je sezona gripe završila, jer se pretpostavlja da će takvi virusi cirkulirati i ostatkom svijeta. Zbog toga, ako smo gripu preležali prije godinu ili dvije, zbog njezinih mutacija ne znači da imamo imunitet za iduću sezonu. Cjepivo je jedino koje nam može pružiti što kompletniju zaštitu, ali ga isto tako treba obnavljati – kaže sugovornica.

U ovogodišnjem su cjepivu, koje HZZO nabavlja, antigeni dva A podtipa virusa gripe, i to A/H1N1 i A/H3N2, te jedna linije B virusa – Victoria. Sastav cjepiva malo je promijenjen u odnosu na prošlogodišnje. U ljekarnama je dostupno i tzv. tetravalentno cjepivo s dvije linije virusa B: Yamagata i Victoria.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvi slučajevi gripe pojavili su se krajem studenog. S obzirom na to da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, u Zavodu navode da je vrlo vjerojatno da će u sljedećih par tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih uzrasta: djeca, radno aktivna populacija i stariji, što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici. Njezin se vrhunac očekuje u siječnju i potrajat će više tjedana, dok se znatniji pad broja oboljelih očekuje tek u ožujku.

– Prošle sezone smo u prvom tjednu siječnja imali najviše oboljelih, i to se zadržalo tijekom veljače, iako je bilo pojedinačnih slučajeva oboljelih od gripe sve do 1. svibnja – napominje epidemiologinja Diana Nonković, te upozorava:

– Gripa može biti fatalna za one koji su imunokompromitirani zbog, na primjer, malignih ili kardiovaskularnih bolesti, ili su najstariji ili najmlađi pripadnici našeg društva. Može biti fatalna i za do tada potpuno zdrave ljude, što smo vidjeli tijekom pandemije gripe H1N1, kad su obolijevali zdravi mladi ljudi i, nažalost, neki su i umrli. Kod gripe nema nikakvih pravila.

U borbi protiv gripe preporučuje se boravak na svježem zraku, pranje ruku, kvalitetna prehrana, dovoljno sna i prozračivanje prostorija. No, cijepljenje je ipak 'broj jedan'.

– Gotovo smo potrošili nešto više od 28 tisuća doza cjepiva, koliko smo ih dobili za Splitsko-dalmatinsku županiju. Očekujemo još 800 doza koje će stići tijekom ovog ili idućeg tjedna – za kraj je rekla voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SD županije, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:17