VELIKA AKCIJA

NAKON PRIČE U JUTARNJEM, POKRENUTA PETICIJA ZA BOLESNU DJECU Potpišite je, natjerajte državu da pronađe novac za mališane koji se bore za život!

 Ranko Šuvar / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list 11. lipnja donio priču o šokantnoj situaciji u Klinici za dječje bolesti Zagreb u kojoj nema mogućnosti za novi lijek za djece oboljelu od rijetkog zloćudnog neuroendokrinog tumora, visokorizičnog neuroblastoma, premda ga je početkom svibnja Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila, pokrenula se i peticija da se sedmero djece, koja boluju od ove užasne bolesti, pod hitno odobri novo liječenje.

Peticiju su pokrenuli zaklada Solidarna i Centar za mirovne studije jer je ‘dostupnost liječenja za svu djecu bez obzira na cijenu lijeka sistemsko, a ne humanitarno pitanje na kojem se testira pravednost, ljudskost, ustavnost i djelotvornost naše države’.

Jutarnji list je 11. lipnja prvi u Hrvatskoj objavio mučnu priču:

Kako stoji u tekstu peticije, trenutno je ugroženo zdravlje i život sedmero djece koji boluju od neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. Problem je u tome što HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Naime, premda je odobren, lijek nije na listi HZZO-a i ekstremno je skup. Stoga se lijek trenutno može financirati na dva načina: mogu ga, kako znaju i umiju, nabaviti sami pacijenti, odnosno njihovi roditelji, ili ga, ako bolničko povjerenstvo utvrdi da je pacijent pogodan kandidat za njegovo primanje, može financirati sama bolnica iz svojeg bolničkog proračuna za skupe lijekove. No, bolničko povjerenstvo ne želi i ne može određivati koje će dijete dobiti lijek, a koje ne, što je istaknuo i v.d. ravnatelja bolnice u razgovoru za Jutarnji.

- Od mene se očekuje da odlučim hoćemo li financirati lijek dijelu djece oboljele od visokorizičnog neuroblastoma za koju bolničko povjerenstvo smatra da su dobri kandidati za primjenu tog lijeka ili ćemo osigurati lijekove i pomagala desecima druge, također teško bolesne djece. To nije teška odluka. Teške odluke donosim svaki dan. Ova odluka je nepodnošljiva. Ljudski nepodnošljiva. Ja neću - jer ne mogu! - odlučivati kojem ću djetetu pomoći. Pogotovo neću odlučivati, pritisnut financijama, hoću li samo nekom od djece koja su kandidati za primanje novog lijeka to omogućiti. Kako da stavim pred sebe petero djece, s istim medicinskim indikacijama, i kažem: evo, ti ćeš primiti lijek? To čovjek jednostavno ne može podnijeti. Ni ja ni bilo koji moj kolega ne bi se nikada smjeli naći u ovakvoj situaciji. Mi smo liječnici, naš je posao medicina - rekao je dr. Zoran Bahtijarević, v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Peticijom potpisujete zahtjeve prema Vladi RH, a to su:

1) da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10.5 miliona kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabave novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača.

2) da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.

3) da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potrebu izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija u za hitne i posebno skupe potrebe.

Kako naglašavaju, sistemske greške u zdravstvu ne smije platiti niti jedno dijete svojim zdravljem i životom te pozivaju građane i građanke da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici.

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:56