ZNANJEM DO ZDRAVLJA

NAŠA NUTRICIONISTKINJA ODGOVARA Mogu li Dalmatinci ili Slavonci samo malo izmijeniti stoljetne recepte i zaustaviti epidemiju pretilosti i dijabetesa?

Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 

Urednik bloga Dianovo posvećenog dijabetičarima vodio je razgovor s jednom od vodećih hrvatskih nutricionistkinja, Anitom Šupe. Posebno je intrigantno čuti što Anita Šupe, autorica knjige "Znanjem do zdravlja", misli o integriranju hrvatske tradicionalne kuhinje sa suvremenim nutricionističkim konceptima. Mogu li, recimo Dalmatinci, Slavonci ili Zagorci samo malo izmijeniti stoljetne recepte s viškom ugljikohidrata te zaustaviti epidemiju pretilosti i dijabetesa?

Nedavno smo na velikom skupu dijabetologa čuli podatak kako broj amputacija zbog dijabetesa u Slavoniji u zadnjih deset godina raste. To se dešava bez obzira na razvoj medicine i znanosti. Nekako je lako posumnjati da u Slavoniji nešto nije u redu s prehranom. Mislite li da bi Slavoncima mogla pomoći LCHF dijeta? Vole kulen, samo bi ga morali jesti bez kruha. Zvuči kao gorka šala, ali možda nije daleko od istine. Što kažete?

- Ne samo Slavoncima, svim dijabetičarima bi pomogla (i pomaže) LCHF dijeta. Ljudi s dijabetesom ne mogu normalno metabolizirati ugljikohidrate kao što to mogu zdrave osobe i zbog toga imaju sve simptome bolesti i kasnije komplikacije. Smanjenim unosom ugljikohidrata stabilizira se šećer u krvi, smanjuje se inzulin, poboljšava osjetljivost stanica na inzulin, reguliraju se masnoće u krvi (snižavaju trigliceridi i povećava HDL, a LDL prelazi iz malih gustih opasnih čestica u velike prozračne neopasne), smanjuje se prekomjerna tjelesna težina pa čak i visoki tlak. LCHF je prirodan i jednostavan način regulacije dijabetesa.

Što se tiče Slavonaca i kulena, ovo prilikom želim naglasiti da LCHF ne znači jesti samo masne i mesne proizvode kako to neki često pogrešno interpretiraju. LCHF znači najmanje kalorija iz ugljikohidrata i najviše kalorija iz zdravih prirodnih masnoća, ali to ne znači količinski najviše masti. Zapravo se količinski jede najviše povrća, s naglaskom na zeleno lisnato i kupusasto povrće koje je nutritivno najbogatije, ali siromašno ugljikohidratima, pa stoga ima malo kalorija, dok su masnoće koncentrirane i u maloj količini masti ima puno kalorija.

Sibenik, 170315.
Anita Supe nutricionistikinja snimljena na djecjem igralistu na Baldekinu.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Anita Šupe

Najlakše je to objasniti primjerom tanjura: LCHF tanjur znači hrpu povrća (umjesto tjestenine, riže, krumpira), umjereni komad mesa (ili ribe ili jaja, znači proteinski dio je umjeren, normalna porcija), sve to pripremljeno na zdravim prirodnim masnoćama kao što su domaća svinjska mast, pravi maslac i maslinovo ulje. Ono što vidite na tanjuru - prevladava povrće i zelenje, ali najviše je kalorija iz masti.

Ili kraći odgovor, da kulen bez kruha uz veliku salatu!

Cijeli intervju pročitajte na blogu Dianovo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:43