ČUVAJTE ZDRAVLJE

NE ZANEMARUJTE KLIMA UREĐAJE, IZ NJIH VREBAJU BROJNE OPASNOSTI Posljedice mogu biti teške, a na ovu bakteriju treba posebno paziti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2017. u 15:14

A technician holds a culture dish with colonies of legionella in a laboratory at the Water and Environment Department at the Institut Pasteur in Lille, January 5, 2004. Seven people have died and 57 others have been diagnosed with Legionnaire's disease in northern France. The bacteria is spread by water droplets and can be fatal in five to 30 percent of cases. - RTXMDL1
Pascal Rossignol / Reuters

Bakterije legionele u laboratoriju na Institutu Pasteur u Lilleu

Danas je na tržištu klima uređaj najpopularnije sredstvo rashlađivanja prostora, no istovremeno je i najriskantnije, barem ako o njemu redovito ne brinete.

Mnogi su svjesni da klima uređaji skrivaju brojne opasnosti po zdravlje ljudi, a najčešće se spominje legionarska bolest. Uzrokuje je bakterija legionela koja se najbolje razvija na temperaturi između 30 i 37°C, a čovjek se zarazi kad udahne bakteriju koja se nalazi u aerosolima koja onda završi u plućima.

Simptomi legionarske bolesti su povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, kašalj… Veći rizik od zaraze imaju ljudi s problemima dišnog sustava, djeca, kronični bolesnici, osobe narušenog imuniteta i starije osobe. Otkrivena na vrijeme bolest se liječi antibioticima, ali bez antibiotika smrtnost je velika, 15 do 25%. Oporavak je i uz adekvatno liječenje dugotrajan.

Naravno, ne treba dizati paniku niti se bojati klima uređaja, no svakako treba brinuti o redovitom čišćenju i održavanju. Većina stručnjaka slaže se da je kompletno čišćenje i servis klime dovoljno napraviti jednom godišnje, ali ako se koristi i za grijanje, onda bi je trebalo pregledati i počistiti dvaput godišnje, pogotovo ako imate kućnog ljubimca.

Najvažnije je redovno čistiti filtere, provjeriti je li sve u redu s odvodom, odnosno dovodom zraka, a to se odnosi i na vanjsku jedinicu kojoj grančice i lišće mogu ometati rad. Ako niste sigurni kako sami obaviti pregled i čišćenje, prepustite to ovlaštenom servisu, no nemojte preskakati.

Naime, posljedice ne moraju biti drastične kao što je zaraza legionelom, ali nepravilan rad klima uređaja može uzrokovati i rinitis, konjunktivitis, upalu uha, astmu, iritacije sluznice, glavobolje i umor.

Ako se sami upuštate u servis klime, korisno je znati da bakteriju legionele možete ubiti termičkom obradom na temperaturama višim od 65°C, ultraljubičastim zrakama, klorom i nekim drugim sredstvima koja zahtijevaju stručno rukovanje.

Detaljnije upute o mjerama prevencije pronađite u dokumentu Zavoda za javno zdravstvo.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo