Piment (jamajkanski papar)
Osušene nezrele bobice stabla jamajkanske biljke Pimenta dioica. Naziva se još i allspice, ili u prijevodu, začin za sve, što najbolje govori o njegovoj širokoj primjeni i izrazitoj prilagodljivosti najrazličitijim jelima.
Okus: slatkasti, podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.
Zašto je zdrav: blokira glikaciju – važnu biokemijsku reakciju u procesu starenja.
Što s njim: pomiješajte ga s mljevenom nemasnom junetinom ili svinjetinom i upotrijebite za izradu pljeskavica, polpeta ili štruca od mljevenog mesa.
Anis
Sjemenka biljke Pimpinella anisum porijeklom sa Srednjeg istoka.
Okus: intenzivan slatko pikantan, nalik okusu gospine trave.
Zašto je zdrav: pospješuje probavu i rješava problem neugodnog zadaha.
Što s njim: usitnjenim anisom pospite juhe, odreske i rižote. Još jedna ideja: šaku cijelih sjemenki zagrijte u tavi s malo meda i zatim prelijte po jogurtu.
Kardamon
Sjeme tropskog voća porijeklom iz Indije.
Okus: blago slatkast i vrlo aromatičan s citrusnim notama.
Zašto je zdrav: bioaktivni sastojak ovog sjemena – cineol, može smanjiti upalu i ublažiti simptome astme.
Što s njim: izvadite iz mahune, usitnite i pospite po voćnoj salati ili zobenoj kaši.
Kajenski papar
Osušeno sjeme kajanske čili paprike.
Okus: peckavo vatren s blagom dimljenom notom.
Zašto je zdrav: kapsaicin, fitokemikalija koju sadrži, povećava inzulinsku osjetljivost, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa.
Što s njim: dodajte ga u recepte za čokoladne slastice, razne kaše, kajganu i omlet, jela od riže ili pospite njime varivo od boba.
Čili prah
Osušeni i mljeveni plodovi različitih tropskih vrsta paprike pomiješani s drugim začinima, poput mljevenog češnjaka i kumina.
Okus: peckavo ljuti okus, koji se može kretati od nešto blaže do opako žareće varijante.
Zašto je zdrav: umanjuje osjećaj gladi, što doprinosi manjem unosu kalorija.
Što s njim: pospite po još vrućim kokicama.
Kineska mješavina začina
Naziva se još i 5 mirisa, a riječ je o mješavini papra, klinčića, zvjezdanog anisa, cimeta i komorača.
Okus: kombinacija slatkastog, peckavog, gorkog, slanog i kiselog.
Zašto je zdrav: obiluje antioksidansima koji jačaju obrambeni sustav i sprečavaju razvoj mnogih bolesti te usporavaju proces starenja.
Što s njim: bilo koju vrstu mesa po vlastitom okusu skuhajte u mješavini juhe od povrća, sezamova ulja, soja umaka i kineske mješavine začina.
Cimet
Osušena unutrašnja kora tankih grančica maloga zimzelenog drva nalik lovoru, porijeklom iz Indije i Sri Lanke.
* Okus: topao i blago slatkasti.
* Zašto je zdrav: tvari koje sadrži snižavaju razinu šećera u krvi, kao i razinu masti i lošeg kolesterola, imaju fungicidno djelovanje i pomažu kod slabe probave.
* Što s njim: na tost od integralnih žitarica stavite malo meda ili lanenog ulja i zatim pospite cimetom.
Korijander
Osušene sjemenke biljke cilantro.
Okus: blagi, s notama koje blago podsjećaju na aromu limuna.
Zašto je zdrav: ima blago sedirajući učinak te ublažava probleme nesanice i smanjuje tjeskobu.
Što s njim: cijele sjemenke dodajte u lim u kojem pečete pile, pospite njima voćni biskvit ili biftek, a možete ih upotrijebiti i da obogatite curry.
Kumin
Sjemenka mediteranske biljke nalik peršinu.
Okus: aromatičan, opor i prodoran, pomalo nalik na lješnjak obogaćen aromom papra.
Zašto je zdrav: poboljšava probavu i povećava razinu energije u organizmu budući da sadrži više željeza od bilo koje druge vrste začina.
Što s njim: pospite po jelima od janjetine ili lososa ili pak dodajte sjemenke u vodu u kojoj kuhate povrće.
Curry
Mješavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandra.
Okus: od slatkastog do žareće peckavog.
Zašto je zdrav: antioksidansi koje sadrži mogu smanjiti nakupljanje masnoća u žilama te tako spriječiti razvoj srčanih bolesti.
Što s njim: pospite ga po umućenim prženim jajima ili salati od tunjevine ili pomiješajte s kokosovim mlijekom i u toj mješavini skuhajte dagnje.
Komorač
Osušene sjemenke istoimene dalmatinske biljke.
Okus: nalik onom gospine trave.
Zašto je zdrav: ako se žvače, osvježava dah, a koristan je i za sprečavanje nadutosti u trbuhu nakon preobilnog obroka.
Što s njim: pomiješajte ga s maslinovim uljem, balzamičkim octom, medom i senfom te pripremljenom mješavinom prelijte salatu.
Garam Masala
Najčešće je riječ o mješavini kardamoma, cimeta, crnog papra i klinčića.
Okus: topao i blago dimljen.
Zašto je zdrav: sadrži turbo dozu antioksidansa iz sva četiri začina.
Što s njim: pospite po jelima od kukuruza ili po kokicama ili pak pecite pile 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva i zatim ga pospite mješavinom ovog začina i morske soli.
Đumbir u prahu
Osušeni i mljeveni korijen đumbira.
Okus: ljutkasto-slatkasti s aromom koja blago podsjeća na drvo.
Zašto je zdrav: sadrži tvari protuupalnog djelovanja koje mogu ublažiti bol u mišićima nakon intenzivne tjelovježbe.
Što s njim: pomiješajte ga s medom i zagrijte u tavi na plamenu kako biste dobili ukusnu glazuru za povrće. Možete ga dodati i u čaj.
Gorušica
Mljevene sjemenke istoimene biljke.
Okus: od blagog do tako prodornog da gotovo djeluje pročišćavajuće na sinuse. Žuti senf manje je žareći od smeđe i crne varijante.
Zašto je zdrav: obiluje selenom koji je poželjan kao zaštita od raka kože.
Što s njim: prepržite sjemenke gorušice i zatim ih dodajte kuhanom zelju ili nekom drugom varivu.
Muškatni oraščić
Osušene sjemenke biljke nalik marelici, porijeklom iz tropskih područja.
Okus: slatkast, pulsirajući.
Zašto je zdrav: sadrži miristicin, tvar koja pomaže u ublažavanju infekcija.
Što s njim: on je obično onaj tajni sastojak koji jelima od riže daje čaroban okus, a jednako se dobro uklapa i u jela, kao što su kremaste juhe, kuhani špinat, brokula ili razni slani drobljenci i omleti.
Paprika
Mljevena osušena blaga paprika.
Okus: od gorkasto-slatkog preko toplog i blago dimljenog do žareće peckavog.
Zašto je zdrava: bogata je vitaminom A, koji je neophodan za zdrav vid i kosti, pravilan rast te za funkcioniranje obrambenog sustava.
Što s njim: dekorirajte jela od rakova i morskih plodova ili začinite razna jela od jaja. Pospite po sendviču sa sirom zapečenom pod grilom.
Šafran
Kao začin dobiva se iz vrška tučka cvijeta iz porodice ljiljana.
Okus: jedan od najukusnijih začina, blago gorkastog okusa.
Zašto je zdrav: neka su istraživanja pokazala da može ublažiti simptome PMS-a.
Što s njim: prstohvat šafrana umiješajte u pileću juhu ili ga pospite po kuhanoj ili pečenoj ribi.
Zvjezdasti anis
Osušeni zvjezdasti plod biljke porijeklom iz Azije.
Okus: intenzivan, vrlo sladak, malo podsjeća na gospinu travu.
Zašto je zdrav: sadrži anetol, ulje koje ima antivirusna svojstva.
Što s njim: dodajte cijelu sjemenku u čaj, juhu, umak ili marinadu kako biste im obogatili okus. Možete ga i samljeti i njime natrljati meso pripremljeno za pečenje ili prženje.
Kurkuma
Osušeni korijen tropske biljke.
Okus: gorak i blago drvenastih nota.
Zašto je zdrav: kurkumin, tvar koju sadrži, uništava masne stanice te pomaže topljenju masnih naslaga na području trbuha.
Što s njim: dodajte prstohvat u jela pripremljena od jaja ili u vodu u kojoj ćete kuhati rižu, tjesteninu ili palentu.
Vanilija
Mahune jedne vrste orhideje koja daje plodove.
Okus: bogat, blago slatkast.
Zašto je zdrav: istraživanja su pokazala da vanilin, aktivna tvar koju sadrži vanilija, uništava stanice raka.
Što s njim: cijele mahune možete upotrijebiti da obogatite okus marinadama ili čili prahu, a možete ih ostaviti nekoliko dana u staklenki sa šećerom te zatim aromatizirani šećer koristite za pripremu raznih slastica.