LJUDSKA PRIRODA

NEMOJTE SE SRAMITI SRAMA Znanstvenici tvrde: 'Vaši crveni obrazi mogu vam donijeti samo dobro'

Koji ste tip? Ostanete li 'hladni' na gotovo svaku vrstu neugode ili vam se od same pomisli na čudnu situaciju, krivo upućen telefonski poziv ili nenamjernu pogrešku zacrvene obrazi?

Ako se pronalazite u potonjem opisu, budite sigurni da je to sasvim u redu, a psiholozi imaju savršeno dobra objašnjenja zašto nas ponekad obuzima taj osjećaj. Istražio ih je portal Bustle.

Ipak, sama definicija 'srama' može biti pomalo varljiva.

Prema definiciji iz 2005. godine objavljenoj u knjizi profesorice Lesley Withers sa Sveučilišta u Michiganu, sram se definira kao 'društvena, moralna i samosvjesna emocija koju karakterizira kompleksna interakcija između izazivanja situacije i nečije osobnosti, a u (ne)stvarnoj prisutnosti drugoga.

Dakle, 'okidači' za sram vrlo su kompleksni, ali uvijek ovise o drugim ljudima. Vidjeli nas ili ne da smo se, primjerice, spotaknuli o stube, mi ćemo se zacrvenjeti od same pomisli da je netko nazočio tom trenutku.

Profesor Dacher Keltner analizirao je ponašanje različitih vrsta koje žive u skupinama, od slonova do primata, i zaključio da je otvoreno pokazivanje svojevrsnog srama često prisutno kod članova tih skupina. Primjerice, reakcije životinje kad su 'ulovljene' u trenutku kad posežu za hranom.

Za istraživanje Sveučilišta u Berkeleyu, Keltner je zaključio da je osjećaj sram svojevrsna stepenica ka preživljavanju u skupini. Smatra kako se uvijek na neki način natječemo da bismo preživjeli, i zato nas zanima dojam koji smo na druge ostavili.

Jedan od posebnih aspekata nelagode je taj da je ona, u vidu društvenog ponašanja, zarazna. Naime, mi ćemo osjećati sram i nelagodu i ako se netko drugi nečime osramotio, a mi smo tome nazočili.

Fizičke manifestacije neugode ili srama vidljive su na licu osobe, a znanstvenici smatraju kako je taj refleks prisutan jer ima odličnu društvenu funkciju. Drugim riječima, ako su naši crveni obrazi u nekoj situaciji odali našu neugodu, osobe koje se nalaze u našoj blizini nesvjesno će nas doživjeti kao pouzdane te će našu fizičku reakciju shvatiti kao svojevrsnu neverbalnu ispriku.

Dakle, ako često osjećate sram, ako se svaka i najmanja neugodna situacija odaje ne vašem licu – nemojte brinuti. Dlanovi vam se mnogi znojiti, a lice crvenjeti do mile volje – ako je vjerovati znanstvenicima, nitko vam neće zamjeriti. Naprotiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:50