AMERIČKI KONGRES

Nicole Kidman: Podržite zakon protiv nasilja nad ženama

 Reuters
Pričala je o Barbari iz Meksika koja je bila žrtva policijskog zlostavljanja, o Lumi iz Demokratske Republike Kongo koju je silovalo više od 50 vojnika...

Iako ih je više došlo baciti pogled na slavnu oskarovku, nego što ju je došlo poslušati, Nicole Kidman ispunila je svoju zadaću kada je u srijedu stala pred američki Kongres i održala govor o zlostavljanim ženama diljem svijeta, zahtijevajući pomoć u njihovo ime. Oni koji su trebali čuti njezine molbe - čuli su ih.

Zlostavljana trećina žena

Kongres ovih dana, naime, mora odlučiti hoće li podržati Međunarodni zakon o nasilju nad ženama, a svaki zahtjev, molba ili svjedočanstvo koje para srce moglo bi pomoći da američki odgovor bude pozitivan. Ukoliko zakon bude usvojen, vlada SAD-a stvorit će petogodišnji plan koji bi trebao smanjiti nasilje nad ženama u deset, ili čak dvadeset zemalja, sa sredstvima od čak milijardu dolara.

Slavna Australka u Washington je došla kao ambasadorica dobre volje UN-ovog Razvojnog fonda za žene (UNIFEM), gdje je iznijela neka od mučnih svjedočanstva žena koje je upoznala tijekom svojih misija diljem svijeta kao ambasadorica dobre volje Ujedinjenih naroda.

Glumica i ostatak delegacije samo su recitirali niz priča od kojih je većini okupljenih, iako su prvotno možda i došli samo odmjeriti poznatu glumicu, zastala knedla u grlu. Pričala je o Barbari iz Meksika koja je bila žrtva policijskog zlostavljanja, Aishi iz Darfura koja je silovana i pretučena u “sigurnosti” izbjegličkog kampa, o Lumi iz Demokratske Republike Kongo koju je silovalo više od 50 vojnika, o Pakistanki koja će do kraja života nositi ožiljke jer joj je vlastiti suprug bacio kiselinu u lice, o djevojčici iz Afganistana napadnutoj samo zato što ide u školu... Okupljenima je “servirala” i podatak da je u pojedinim selima u Kongu čak devedeset posto žena bilo silovano, ali i da je procijenjeno kako će čak jedna trećina svih žena na svijetu u nekom trenutku života biti zlostavljana.

I Hollywood je kriv

- Nasilje nad ženama se još uvijek ne tretira na pravilan način jer to nije prioritet vlada i nije najvažnije svjetsko pitanje. Mi to možemo promijeniti. Ove žene heroji trebaju i zaslužuju našu pomoć. I to ne samo paketom zavoja, već opsežnim, dobro financiranim pristupom koji priznaje da su ženska prava - ljudska prava - rekla je 42-godišnja oscarovka koja je u jednom trenutku morala priznati da i Hollywood uvelike pridonosi “trendu” zlostavljanja žena.

Naime, kada ju je republikanka Dana Rohrabacher pitala je li filmska industrija odigrala lošu ulogu kada su žene i njihova sigurnost u pitanju, Nicole je rekla “vjerojatno”. No, ubrzo je dodala kako ona sama nije.

- Ne mogu odgovarati za cijeli Hollywood, ali svakako mogu za svoju karijeru - rekla je Kidman, objasnivši kako oduvijek izbjegava uloge koje žene prikazuju kao slabe seksualne objekte.

Kidman se zbog obraćanja Kongresu nakratko odvojila od jednogodišnje kćeri Sunday Rose s kojom prati supruga, glazbenika Keitha Urbana na njegovoj velikoj turneji. Glumica uskoro počinje snimati film u kojem će portretirati danskog umjetnika Einara Wegenera, koji je u tridesetim godinama prošlog stoljeća promijenio spol kako bi postao žena. Film “Danish Girl” bit će ekranizacija knjige Davida Ebershoffa koja govori o Wegeneru, prvoj osobi na svijetu koja je promijenila spol. Wegenerovu suprugu glumit će još jedna oskarovka - Charlize Theron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:38