BURULI ČIR

'NITKO NE RAZUMIJE ŠTO SE DOGAĐA, A EPIDEMIJA UZIMA SVE VIŠE MAHA!' Otkrivena bakterija koja napada i jede živo meso

  AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 16.04.2018. u 09:34

Pixabay/Wikipedija

 

Liječnici u Australiji pozvali su na hitnu akciju i detaljno istraživanje kako bi se otkrilo zašto je zaraza bakterijom koja napada i 'jede' živo meso prerasla u pravu epidemiju u državi Victoria, piše BBC.

Broj pojedinačnih slučajeva zaraze Buruli čirom, kožnom infekcijom najčešćoj u Africi, u posljednje su se četiri godine povećale za 400 posto. Također, infekcije postaju sve teže i brzo se šire, a liječnici ne znaju kako spriječiti zarazu.

Prošle godine prijavljeno je 275 novih slučajeva infekcije što je povećanje od 51 posto u odnosu na godinu ranije.

Infektolog, doktor Daniel O'Brien kaže kako su slučajevi Buruli čira u posljednje u toj regiji vrijeme postali znatno češći i teži.

Nejasno je zašto se čir, karakterističan za tropska područja, pojavio i u Victoriji, odnosno području umjerene klime.

U tekstu objavljenom u Medicinskom časopisu Australije, liječnici su pozvali vladu da hitno odobri sredstva za istraživanje ove pojave.

'Nitko ne razumije što se događa i što pokreće ovu epidemiju. Mi možemo ponuditi indicije, ali ne i djelotvoran savjet', kaže doktor O'Brien.

Kaže i kako neke teorije uključuju čimbenike poput oborina, vrste tla i divljih životinja. Prošle godine, vlasti su pronašle tragove te bakterije u izmetu oposuma.

Wikipedia
 

'Problem je u tome što nemam mnogo vremena za razmišljanje i raspravu jer epidemija uzima sve više maha', kaže O'Brien.

Buruli čir je izuzetno teško liječiti, a pacijenti se oporavljaju između šesti i 12 mjeseci. Mnogi nakon toga trebaju rekonstruktivnu operaciju.

Vlasti Victorie kažu kako su već potrošili više od milijun australskih dolara (oko 780.000 američkih dolara) na istraživanje bolesti i započeli edukativnu kampanju kako bi podigli svjesnost o bolesti.

Do prije nekoliko godina, vijesti o infekciji stizale su samo iz tropskih regija Queenslanda i rjeđe iz drugih krajeva.

Ova bolest najčešća je u ruralnim područjima zapadne i centralne Afrike, Nove Gvineje, Latinske Amerike i tropske Azije.

U zemljama u razvoju bolest se povezuje s močvarnim područjima i vodama stajaćicama. Međutim, slučajevi iz Australije uglavnom dolaze iz kopnenih krajeva.

Što je Buruli čir?

 • Kožna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium ulcerans
 • Bakterija emitira toksine koji uništavaju stanice kože, male krvne žile i potkožno masno tkivo što dovodi do stvaranja čireva i gubitka dijelova kože
 • Čir se s vremenom povećava i može dovesti do teške deformacije ili invaliditeta
 • Najčešće zahvaća udove, no može zahvatiti i lice i tijelo
 • Liječnici ne znaju kako se bakterija prenosi na ljude, no vjeruju da dolazi iz tla ili vode
 • Postoje teorije da bolest prenose komarci

Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo