MALA ŠKOLA NOGOMETA

Nogomet - najpopularniji sport na svijetu

Par riječi o najpopularnijem sportu na svijetu i kako ga početi igrati

Nogomet je šport čija popularnost ima svoju dugu povijest, a u prošlom stoljeću doživio je ekspanziju u gotovo svim zemljama svijeta. Reći ću nekoliko riječi o tom športu. Nogomet je ekipni šport koji igraju dvije ekipe sastavljene od jedanaest igrača ili igračica. Igra se nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj je igre ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik je utakmice ekipa koja na kraju utakmice zabije više pogodaka (golova, zgoditaka).

Suvremena nogometna igra razvila se u Engleskoj poslije stvaranja prvog nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama održala su se i do danas. Najviše je nogometno tijelo FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, jedno od najprestižnijih natjecanja u svijetu uopće.

U gradu Zagrebu nogomet je vrlo popularan. Kao potvrda ove teze postoji podatak da u Zagrebu postoji više od 100-njak nogometnih klubova u kojima djeluju određene dobne skupine ili kategorije. Sveukupno kategorija ima oko 500-njak, a čine ih oko 12000 športaša. Stvarno impozantna brojka. S obzirom da se radi o takvim brojkama sustav treninga koji se provodi po klubovima vrlo je složen i zahtjevan, a svaka dobna skupina ili kategorija definirana je prema dobi i ima određeni naziv (zagići, limaći, mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti, juniori i seniori). Važno je napomenuti kako postoji par ženskih i nekoliko malonogometnih klubova s određenim dobnim kategorijama i veteranski klubovi za one koji su malo stariji ali još uvijek s puno ljubavi prema nogometu.

Najranija dob kada se djeca mogu započeti baviti nogometom u klubu je 6 godina, a njihova dobna skupina naziva se zagići. Međutim, treba spomenuti kako je nogomet kao šport zastupljen već i u vrtićima kao jedan od oblika športske aktivnosti koje se nude djeci izvan obaveznog vrtićkog programa. Taj program namijenjen je djeci od 4 godine nadalje. Voditelji športskog programa su kineziolozi koji s primjerenim športskim sadržajima i rekvizitima (manja ili spužvasta lopta) djeci nastoje približiti nogomet kao šport, ali prije svega kao igru. Pri tom mislim na učenje športskih elemenata kao što su pucanje lopte na mini gol, dodavanje u paru i dr.

Športski programi u vrtiću su priprema djece koja će se kasnije uputiti u športske nogometne klubove koji imaju športske programe-treninge odgovarajuće za određenu dob djece. Također pohvalno je reći kako stručni kadrovi koji provode športske aktivnosti odnosno treninge u vrtiću i u klubovima imaju propisane licence za rad s djecom ili imaju najviši stupanj izobrazbe a to je visokoobrazovni kadar – profesori kineziologije s usmjerenjem nogomet. Zagrebački nogometni klubovi imaju vrlo razrađen sustav djelovanja, pri tom mislim na rasporede treninga, organizaciju službenih i prijateljskih utakmica, organizacija turnira, pripreme i dr. Ako želite upisati vaše dijete na nogomet, prvo se informirajte u sredini gdje živite. Ako je dijete vrtićke dobi, informaciju potražite u vrtiću, a ukoliko je dijete starije potražite informacije vezane uz nogometne klubove na Internet stranici Zagrebačkog športskog saveza (www.zgsport.hr) pod linkom adresar – nogomet, na internet stranici Zagrebačkog nogometnog saveza (www.zns.hr) ili u skorije vrijeme takve i još detaljnije informacije moći će vam pružiti Centar za istraživanje i razvoj športa na portalu www.sportiva.hr.

Nogometnih igrališta i klubova ima gotovo u svakom kvartu, te je i po tome zagrebački nogomet specifičan. Ne morate ići daleko od kuće, kvarta odnosno gradske četvrti jer nogometno igralište je u blizini

Nogometnih igrališta i klubova ima gotovo u svakom kvartu, te je i po tome zagrebački nogomet specifičan. Ne morate ići daleko od kuće, kvarta odnosno gradske četvrti jer nogometno igralište je u blizini. Što se tiče opreme za početak vam je dovoljan dres/trenirka i tenisice. Sve ostalo ćete doznati u klubu. Kao što sam spomenula nogomet je ekipni šport u kojem se djeca socijaliziraju, osamostaljuju, uče ulaziti u kontakt s drugom djecom i kako se izboriti za sebe. Također uče surađivati i biti kolegijalni (dodati loptu drugome, a ne držati je samo za sebe). Naravno, sve to ovisi jako puno o trenerima koji utječu na športski odgoj djece-športaša. Nogomet je mala životna igra na terenu koja djecu jača mentalno, fizički i zdravstveno. S obzirom da smo preplavljeni informacijama o nogometu i „slavnim nogometašima“ djecu ne treba nikako odgajati u duhu kako trebaju postati slavni kao Messi, Ronaldo, Modrić, Čorluka... Djeci treba objasniti da se bave športom u skladu s mogućnostima i prioritetima, jer biti poput Messia nije jednostavno i lako, to zahtjeva jako, jako puno odricanja, treniranja i športskih karantena gdje opstaju samo najbolji i psihički najjači.

Slava ne dolazi preko noći, ona se gradi. Za početak vi svoje male športaše izgradite u pravcu da vole šport i budu u športu. Hoćete li izabrati nogomet ili neki drugi šport odlučit ćete vi sa svojom djecom. Ako se odlučite za nogomet zasigurno ćete imati veliki izbor s obzirom na broj nogometnih športskih klubova na području Grada Zagreba. Zato sretno s odabirom, jer možda će se i vaše dijete naći među već sada 12000 športaša koji svaki tjedan hitaju na svoje treninge kako bi naučili nešto novo i gradili nova prijateljstva.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:12