ANA RADIŠIĆ

NOVA VODITELJICA RTL-ove POPULARNE EMISIJE 'Trčim jer sam ovisna! Odradila sam deset polumaratona, to je moja strast'

 

Dugogodišnja voditeljica Ana Radišić cijeli svoj život je u sportu, no posljednjih nekoliko godina posebno je posvećena trčanju. Kad nije na malim ekranima, Ana trči polumaratone, a iza sebe ima već 10 odrađenih utrka. Inače, Ana će nakon deset godina na CMC televiziji od ovog vikenda postat će nova voditeljica stare emisije “Exkluziv” na RTL-u. Uz zaokret u karijeri, Ani je važno da bude i fizički spremna za nove izazove pa funkcionalne treninge kombinira s treninzima snage.

- Vježbe snage su bitne za svakog trkača, bavio se on kraćim dionicama ili dužim dionicama, one su osnova svega jer trbuh i kor su naš najvažniji držač i savjetovala bih svakom trkaču ili budućem trkaču da vježbe snage uvrsti u svoju rutinu - objašnjava Ana.

Zimu je, kaže, uglavnom provela u dvorani, no kako je zagrijalo prvo sunce, tako je i ona istrčala van. - Treniram jedan na jedan dva do tri puta tjedno. Malo trčim, malo su to vježbe snage, uglavnom s vlastitom težinom i mogu reći da je to pun pogodak - nastavlja zgodna Riječanka.

Na Jarunu trči minimalno sat vremena po treningu.

- Kako sam prije trčala veće dionice, trčala sam mnogo kilometara tjedno, no sad sam okrenula: manje kilometara, ali više treninga snage. Svakome bih preporučila da sluša svoje tijelo i radi kako mu paše. Nisam onaj tip koji počinje s treninzima u proljeće, ja radim na sebi cijelu godinu - priča voditeljica.

Sedam vježbi istezanja i snage prije treninga

VJEŽBA 1. Istezanje mišića stražnje strane natkoljenice

U uporu na klupici gurajte petu stražnje noge prema podlozi te osjetite istezanja u mišićima lista, vježbu ponovite 2 serije kroz 20 sekundi svaka noga.

VJEŽBA 2. Istezanje mišića kuka + pokretljivost torakalnog dijela kralješnice

U poziciji iskoraka istežite mišiće gornje prednje strane natkoljenice te se rukom otvarajte polukružno prema van. U poziciji iskoraka pokušajte aktivirati mišić stražnjeg gluteusa te s rukom otvarati u stranu samo iz gornjeg dijela kralježnice. Vježbu ponovite 15 ponavljanja svaka strana kroz 2 serije.

VJEŽBA 3. Hodanje na prstima i petama

Podignite se visoko na prste te hodajte 10 metara naprijed pa natrag a da peta ne propada prema podlozi. Isto tako, podignite prste prema gore te hodajte 10 metara naprijed pa natrag a da prsti ne propadaju prema podlozi. Vježba služi za aktivaciju prednjih i stražnjih mišića potkoljenice.

VJEŽBA 4. Spori nagazni korak

Postavite stopalo noge koja je savijena pod 90 stupnjeva na povišenje te što sporije drugu nogu priključite na klupicu. Prilikom priključivanja noge nemojte dozvoliti koljenu da odlazi prema unutra te da kukovi idu u stranu. Vježba služi za aktiviranje mišića gluteusa, ponovite je 5 puta svaka noga kroz 2 serije.

VJEŽBA 5. Nagazni korak

Postavite nogu na klupicu te se sa suprotnom nogom podignite visoko prema gore. Prilikom izvedbe vježbe zadržite stabilnu i čvrstu poziciju tijela. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije. Vježba služi za aktivaciju mišića donjeg segmenta tijela.

VJEŽBA 6. Jednonožni čučanj

Stražnju nogu postavite na povišenje te izvedite jednonožni čučanj. Prilikom izvedbe nemojte dozvoliti koljenu da prelazi prste stopala te obratite pozornost da koljeno ne odlazi prema unutra, ruke držite ispred tijela te stisnite šake, čime ćete dodatno aktivirati mišiće lokomotornog sustava. Vježbu izvedite 8 ponavljanja svaka noga.

VJEŽBA 7. Jednonožni balans

Stanite na jednu nogu te zadržite ravnotežnu poziciju, u navedenoj poziciji 10 puta pogledajte lijevo pa desno. Stopalo zadržite čvrsto na podlozi te ne dozvolite koljenu da odlazi prema unutra. Vježba služi za aktivaciju mišića stopala.

Aktivna Hrvatska

Stručnjaci projekta Aktivna Hrvatska koji kreću na proljetno-ljetnu turneju diljem Hrvatske ističu kako je trčanje zasigurno jedan od najboljih alata kojima možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva, ali i na zdravstveni status. Međutim, benefiti trčanja zasigurno su višestruki, ne isključivo estetski.

- Trčanjem potencijalno možemo djelovati na mišićno-tetivni, kardiovaskularni te srčano-dišni sustav ako je točno programirano našim individualnim potrebama - ističe profesor Marin Dadić sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, koji je s voditeljicom predstavio najvažnije vježbe koje su ključne prije trčanja. Aktivna Hrvatska nastavlja s treninzima diljem Hrvatske, od kojih je prvi u Karlovcu u subotu, 21. travnja, u 11 sati u OŠ Dubovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:42