STRUČNJACI UPOZORAVAJU

NOVI TREND U DIJETAMA IZUZETNO JE OPASAN! Prodaje se umotan u ruho zdrave prehrane, a može dovesti do otkazivanja organa, čak i do smrti...

 Screenshot

Najnoviji trend u dijetama koji se širi zahvaljujući popularnim 'lifestyle blogericama', zove se 'čista hrana'. Fokus ovog načina prehrane je izbjegavanje sve procesuirane hrane i konzumacija sirove, nerafinirane hrane. Nutricionisti pojašnjavaju da je ovo još jedan nivo iznad otroreksije, opsesije zdravim načinom prehrane.

Iako zvuči kao nešto što ne bi trebalo biti problematično, osnovni problem je u neizbalansiranim namirnicama koje se unose u organizam. Često ovakve dijete završe na tome da djevojke mjesecima ne jedu ništa do banana.

U Velikoj Britaniji postoje brojne klinike specijalizirane za oporavak djevojaka koje često dolaze na rubu smrtiu. Izgladnjivane mjesecima. Doktorica Max Pemberton za Daily Mail opisuje kako joj se nedavno u Hitnoj pojavila djevojka čiji su vratni mišići bilo toliko slabi da nije mogla više glavu držati uspravno.

Djevojke koje obole od anoreksije nemaju više ni mjesečnicu, često se dodatno razbole i od osteoporoze, a koža im postaje izrazito suha i prhutava. Umor i depresija također su neke od brojnih nuspojava. Ako i posegnu za nekom namirnicom koja nije iz spektra 'čiste hrane', osjećaju krivicu, te se tjeraju na povraćanje. Ako je ono višestruko, tijelo gubi esecijalne elektorlike, a grlo od iritacija može i krvariti.

U klinike se često javljaju kada više ne mogu funkcionirati, tijelo odbija poslušnost, doslovce na rubu srčanog udara. 'Čista hrana' je, upozoravaju nutricionisti, u najboljem slučaju besmislica umotana u ruho zdrave ishrane.

A problem je sve veći. Unatoč brojnim apelima nutricionista, internet je omogućio raznim samoprozvanim stručnjacima i guruima da prodaju svoje štetne životne navike, a često i proizvode. Društvene mreže omogućile se da mlade djevojke, u želji za perfekcijom, zagaze u ovakve opasne trendove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:35