SPOSOBNOST ZAČEĆA

ODMAH NAKON SPONTANOG POBAČAJA MOŽETE POKUŠATI PONOVO Unutar tri mjeseca šanse za začeće su veće nego ako se duže čeka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.01.2016. u 17:31

Goran Mehkek / Cropix

Parovi koji žele začeti dijete trebali bi pokušati to učiniti unutar tri mjeseca od spontanog pobačaja u ranoj trudnoći jer su tada izgledi za uspješnu trudnoću veći nego nakon duljeg čekanja, pokazuje američko znanstveno istraživanje.

Znanstvenici su pratili gotovo tisuću parova nakon spontanog pobačaja na početku trudnoće i otkrili su da su žene koje su pokušale ponovno začeti unutar prva tri mjeseca od pobačaja imale 71 posto veće izglede za uspješnu trudnoću od parova koji su dulje čekali.

Od 765 parova koji su pokušali začeti dijete unutar tri mjeseca od pobačaja 77 posto su postali roditelji u usporedbi s 23 posto od 233 parova koji su odgodili novi pokušaj začeća.

Istraživanje nije dokazalo da novi pokušaj odmah nakon spontanog pobačaja dovodi brže do nove trudnoće ili do zdravog novorođenčeta no rezultati sugeriraju da nije potrebno slušati tradicionalne preporuke da se na novi pokušaj čeka najmanje tri mjeseca, kazao je voditelj istraživanja Enrique Schisterman.

“Naši podaci pokazuju da kod žena, kod kojih nije bilo komplikacija uz rani spontani pobačaj, nema razloga za odgodu novog pokušaja trudnoće”, kaže Schisterman, epidemiolog s Eunice Kennedy Shriver Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i razvoj čovjeka u Rockvilleu u Marylandu.

Ispitanice su u prosjeku bile stare 29 godina a njihovi partneri 30. Polovica ih je imala spontani pobačaj između osmog i 13. tjedna trudnoće, a 44 posto u prvih osam tjedana trudnoće, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Stručnjaci upozoravaju da se pri odluci o tajmingu novog pokušaja nakon spontanog pobačaja moraju uzeti u obzir i faktori rizika za pojavu komplikacija.

Izdvajamo