KARCINOM

ODREĐENE VRSTE RAKA PRIJE ĆE UZROKOVATI PRETILOST, A NE PUŠENJE Znanstvenike brine što broj pretilih osoba raste

Ilustracija
 Vlado Kos / Cropix

Britanska organizacija za istraživanje raka i podizanje svijesti Cancer Research UK tvrdi da će rakove crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatnije uzrokovati pretilost, a ne pušenje, piše BBC.

Cancer Research UK tvrdi da milijunima pretilih osoba prijeti obolijevanje od raka te da pretilih ima dvostruko više od pušača.

No, njihove ulične reklame naišle su na kritike jer javno sramote ljude koji imaju višak kilograma.

Ovo nije prvi puta da se spomenuta dobrotvorna organizacija našla na udaru zbog sramoćenja onih s viškom kilograma. Komičarka Sofie Hagen u veljači je kritizirala kampanju, a korisnik Twittera korisničkog imena @KenLynch73 rekao je da neukusno povezivati pretilost s vizualima koji podsjećaju na kutije cigareta.

Cancer Research UK kaže da im sramoćenje nije cilj te da ne sugeriraju da se pušenje i pretilost kao uzročnici raka mogu usporediti. Kažu da oboje povećavaju rizik od obolijevanja.

Prema njihovim podacima, pretilost svake godine u Velikoj Britaniji uzrokuje 22.800 slučajeva raka, dok pušenje uzrokuje 54.300 slučajeva.

Kada je riječ o pojedinim slučajevima, Cancer Research UK ističe da pretilost uzrokuje više novih rakova crijeva (od 42 tisuće novih slučajeva, pretilost uzrokuje 4.800 oboljenja, dok pušenje uzrokuje 2.900), bubrega (od 12.900 slučajeva, pretilost uzrokuje 2.900 oboljenja, a pušenje 1.600), jetre (od 5.900 slučajeva, pretilost uzrokuje 1.300 oboljenja, a pušenje 1.200) i jajnika (od 7.500 slučajeva, pretilost uzrokuje 490 oboljenja, a pušenje 25). Svi podaci se, jasno, odnose na Britaniju.

Prema dobrotvornoj organizaciji, pušenje je vodeći uzrok raka koji se može spriječiti. Pretilost je drugi vodeći. Međutim, dok udio pušača u općoj populaciji trenutno pada, udio pretilih raste, što brine zdravstvene stručnjake. Pretilo je nešto više od četvrtine odraslih Britanaca. Trenutno se u Britaniji nalazi 13,4 milijuna pretilih odraslih osoba koje ne puše, 6,3 milijuna pušača koji nisu pretili te 1,5 milijuna pretilih pušača.

I dok je poveznica između pretilosti i raka dobro poznata, biološki mehanizmi iza te poveznice još nisu do kraja jasni. Stanice masti proizvode dodatne hormone i faktore rasta koji stanicama u tijelu govore da se češće dijele. To povećava šansu da se proizvedu stanice raka. Stručnjaci kažu da fizička aktivnost također igra ulogu.

Pretilost ne znači da će osoba definitivno oboljeti od raka, ali povećava rizik od oboljenja. Što je osoba duže pretila i što ima više viška kilograma, taj rizik od oboljenja raste. Prema Cancer Research UK, 13 različitih rakova povezuju se s pretilošću - rak dojke kod žena koje su prošle menopauzu, rak crijeva, rak gušterače, rak jednjaka, rak jetre, rak bubrega, rad gornjeg dijela želuca, rak mjehura, rak maternice, rak jajnika, rak štitnjače, rak plazma stanica i meningeom (tumor moždanih ovojnica).

Povezanost pretilosti i raka odnosi se samo na odrasle osobe, ali održavanje zdrave tjelesne težine važno je i za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:42