KAKVO OLAKŠANJE

ONI SLABIJEG SRCA DEFINITIVNO MOGU ODAHNUTI Malo je vjerojatno da će osoba tijekom seksa doživjeti najčešće fatalni srčani zastoj

 Profimedia, Alamy

Istraživanje sugerira da nagli srčani zastoj tijekom seksa češće pogađa muškarce nego žene, piše BBC. Međutim, isto to istraživanje kaže da seks rijetko kada uzrokuje srčani zastoj.

Naime, od ukupno 4.557 srčanih zastoja koje su znanstvenici istraživali, samo njih 34 je nastupilo unutar jednog sata od upuštanja u seksualnu aktivnost, a od ta 34 srčana zastoja, njih čak 32 zadesila su muškarce.

Sumeet Chugh iz Instituta za srce Cedars-Sinai rekao je da je njegova studija prva studija koja je procijenila koliko je vjerojatno da će srčani zastoj pogoditi osobu tijekom seksa. Chugh je istraživanje prezentirao na susretu članova Američke udruge za zdravlje srca (AHA).

Ako osobu zadesi srčani zastoj, njegovo će srce prestati kucati i ako ga se odmah ne reanimira, osoba će umrijeti. Zastoj se razlikuje od srčanog udara utoliko što srčani udar nastupa kada se prekine dotok krvi u srce.

Iako se znalo da seksualna aktivnost može uzrokovati srčani udar, povezanost seksa i srčanog zastoja do sada nije bila poznata.

Doktor Chugh je do rezultata svog istraživanja došao tako što je sa svojim timom znanstvenika proučio slučajeve srčanog zastoja koji su se dogodili u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon od 2002. do 2015. godine.

Seksualna aktivnost povezala se manje od jedan posto slučajeva srčanog zastoja. Od tih jedan posto većina pogođenih bili su Afro-amerikanci srednjih godina s poviješću srčanih bolesti.

Studija je osim toga otkrila da se osobu koju je pogodio srčani zastoj pokušalo reanimirati u samo jednoj trećini slučajeva, unatoč tome što je pored nje u trenutku zastoja bio partner.

"Rezultati ovog istraživanja naglašavaju da je važno javnost educirati o važnosti pokušaja reanimiranja ljudi u slučaju srčanog zastoja", rekao je Chugh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47