UMECI

OPASNI IMPLANTATI U Hrvatskoj godišnje 2500 žena ugradi silikone koji mogu izazvati rak

Ilustracija
 Profimedia, Ferrari

Francuska je prošli tjedan zabranila korištenje tzv. makro teksturiranih implantata za dojke (‘hrapavi’) te onih obloženih poliuretanom zbog rizika od anaplastičnog limfoma odnosno zloćudne bolesti. Radi se o silikonskim umecima koji su dosad najčešće ugrađivani ženama u Europi pa tako i Hrvatskoj, odnosno čak 90 posto svih implantata upravo su makro teksturirani. Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje ugradi oko 2500 implantata i to najviše onih kojima se povećavaju grudi, a dio je namijenjen rekonstrukciji nakon operacije raka dojke.

Premda se ženama koje imaju sporne implantate ne preporučuje vađenje ipak će, kažu stručnjaci, morati češće na kontrole kako bi se bolest otkrila na vrijeme. Riječ je o implantatima koje proizvodi sedam najvećih proizvođača i to Biocella (američki Allergan), LSA (Sebbin laboratorij), Polytext (Polytech), Arion, Cristalline i Nagotex kao i poliuretanski proizvođača Microthane (Polytech).

O sličnom potezu razmišljaju i neke druge europske zemlje premda se još ne zna točan uzrok nastanka anaplastičnog limfoma činjenica je da su sve oboljele žene imale ugrađene makroteksturirane ili poliuretanske implantate. Naime, otkako su se pojavili makroteksturirani i poliuretanski implantati postali su vrlo popularni jer se pokazalo da bolje “srastu” s okolnim tkivom pa su zato i stabilniji odnosno ne postoji opasnost od “pomicanja” s mjesta na koji su ugrađeni. Isticalo se da teksturirani implantati imaju prednost jer se smanjuje i rizik od tzv. kapsularne kontrakture i istjecanja gela nakon rupture.

Stručnjaci su posljednjih godina na međunarodnim kongresima i tečajevima uglavnom isticali prednosti ove dvije vrste implantata pred primjerice onim glatkima ili mikro teksturiranima pa ne čudi da su ugrađeni milijunima žena diljem svijeta ili kao kozmetičko povećanje dojki ili kao rekonstrukcija nakon operacije raka dojke.

“I u Hrvatskoj su kako u bolnicama tako i u privatnim klinikama ugrađivani sada sporni implantati. Zbog novonastale situacije Hrvatsko društvo za estetsku kirurgiju ovog će tjedna izdati preporuke liječnicima o nadzoru pacijentica koje imaju takve implantate te za postupanje u budućnosti što će vjerojatno eliminirati uporabu spornih implantata”, kaže predsjednik Društva prof. dr. Davor Mijatović.

Teksturirani implantati u uporabi su gotovo tri desetljeća, ali da bi mogli uzrokovati limfome počelo se govoriti tek prije osam godina. Još se ne zna je li mogući uzrok eventualna promjena u površinskom premazu implantata ili pak nešto drugo. Stručnjaci su jedino zaključili da je prosječno vrijeme od ugradnje spornih implantata do razvoja zloćudnih stanica limfoma u tom području prosječno oko osam godina pa je zato i preporuka da praćenje bude redovito. Naime, izvješća govore da je, primjerice, u Francuskoj zabilježeno 56 slučajeva ovog rijetkog limfoma, a tri su žene umrle, dok je u Velikoj Britaniji prijavljeno 45 slučajeva, a jedna je žena umrla.

Britanski kirurzi zasad su dogovorili da o riziku moraju upozoriti sve svoje pacijentice jer će, kažu, u suprotnom biti izloženi mogućim sudskim postupcima.

“U svakom slučaju, gotovo je sigurno da će svi kirurzi ubuduće prijeći na ugradnju glatkih ili mikro teksturiranih implantata. Bolnice su već počele tražiti od proizvođača da preuzmu neugrađene poliuretanske makro teksturirane implantate, a isto će činiti i privatnici”, kaže plastični kirurg prof. dr. Zdenko Stanec. O tome da je moguće da ova vrsta implantata uzrokuje zloćudnu bolest govori se već nekoliko godina pa su Amerikanci “za svaki slučaj” već ranije odustali od njihova korištenja i ugrađuju samo tzv. glatke implantante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:31