OZBILJAN PROBLEM

OPASNO PO ŽIVOT! Liječnici upozoravaju: 'Ne perite sirovo pile – riskirate trovanje hranom'

Kapljicama vode opasna bakterija može se raširiti po rukama i radnoj površini

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati pranje sirovog pileta ili druge peradi prije kuhanja ili pečenja jer se na taj način može izbjeći trovanje hranom.

Više od dvije petine kuhara kaže da u procesu pripreme hrane za kuhanje pere piletinu, no nedavno je američka Agencija za standard hrane (FSA) pozvala ljude da prekinu s tom praksom. Naime, Agencija upozorava da se pranjem piletine i prskanjem kapiljica po kuhinji može raširiti Campylobacter bakterija koja je krivac za većinu slučajeva trovanja hranom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Prema podacima Agencije za standard hrane, čak četiri od pet slučajeva trovanja hranom uzrokovano je upravo kontaminiranom piletinom.

I dok u većini slučajeva trovanje tom bakterijom rezultira bolovima u trbuhu, teškim proljevom i povraćanjem, u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Stoga FSA sada upozorava kuhare da prestanu prati piletinu prije kuhanja jer se na taj način, kapljicama vode, Campylobacter bakterija može raširiti po rukama, radnoj površini, odjeći ili posuđu i priboru za kuhanje.

– Iako se mnogi ljudi drže preporučenih higijenskih mjera pri rukovanju peradi, poput pranja ruku nakon kontakta sa sirovim mesom i temeljite termičke obrade, istraživanja su pokazala da je pranje sirove peradi vrlo raširena praksa.

Upravo zato treba upozoriti ljude na vrlo visik rizik od zaraze tom bakterijom pri takvoj praksi te im objasniti da je Campylobacter bakterija ozbiljan problem te da može izazvati tešku bolest pa čak i smrt, smatraju zdravstveni stručnjaci iz američke Agencije za standard hrane.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:26