POSLJEDICE LOŠE PROCIJEPLJENOSTI

OSPICE PRIJETE EUROPI, NAJKRITIČNIJE U ITALIJI I RUMUNJSKOJ Sve više oboljelih, ima i smrtnih slučajeva: 'To je vrlo zarazna bolest, rapidno se širi'

Ilustracija
 Rebecca Naden / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako se Europom širi epidemija ospica, osobito u državama u kojima je zabilježen smanjen postotak cijepljene djece.

Samo od početka godine u Italiji se razboljelo 200 ljudi, a u Rumunjskoj je od siječnja 2016. do danas registrirano 3400 slučajeva ospica, od čega je 17 oboljelih umrlo.

- Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti koja se može rapidno proširiti. Jedina zaštita protiv ospica je cijepljenje, ali ono je učinkovito samo ako je provedeno na razini cijele države, odnosno ako se cijepilo barem 95 posto stanovništva - kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Situacija je zabrinjavajuća i u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Švicarskoj te Ukrajini, gdje je broj zaraženih u stalnome porastu, piše BBC.

- U nekim državama, primjerice Ukrajini, problem je nedostatak cjepiva. U Francuskoj je procedura prekomplicirana - pacijenti se prvo moraju najaviti svome liječniku opće prakse, od njega dobiti recept, sami pokupiti cjepivo u ljekarni i onda se ponovno naručiti i doći u ordinaciju kako bi primili injekciju - kaže dr. Zsuzsanna Jakab iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U Velikoj Britaniji prošle godine liječnici su zabilježili porast oboljelih adolescenata koji su ospice 'pokupili' na masovnim okupljanjima, poput glazbenih festivala na otvorenom.

- Nikada nije kasno za cjepivo. Ospice su najopasnije za djecu jer kod njih mogu uzrokovati i smrt, ali mogu biti kobne i za odrasle - upozorava Svjetska zdravstvena organizacija i ističe da je najopasniji sve rašireniji antivakcinacijski pokret.

Ospice se prenose izravnim dodirom s bolesnikom, ali i kapljičnim putem zrakom - kihanjem i kašljanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:18