U VIŠE OD 96 POSTO SUČAJEVA

OTKRIVEN KRVNI TEST KOJI BI MOGAO UBRZATI DIJAGNOSTICIRANJE AUTIZMA Pogađa jedno od 68 male djece, a uglavnom ga se ne otkrije do 4. godine

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.03.2017. u 12:27

, Image: 214643319, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Eksperimentalni krvni test mogao bi otkriti autizam u više od 96 posto slučajeva i to u širokom autističnom spektru pacijenata, što bi moglo ubrzati dijagnosticiranje, ocjenjuju znanstvenici u studiji objavljenoj u PLoS Computational Biology u četvrtak.

Riječ je o zadnjem u nizu nastojanja da se razvije krvni test za rano otkrivanje autizma koji pogađa jedno od 68 male djece.

Uzrok autizma i dalje je tajna, no pokazalo se da cijepljenje male djece nije odgovorno za taj poremećaj.

Ako se testiranja, koja su još u eksperimentalnoj fazi, pokažu preciznima, mogla bi raspršiti strahove roditelja od autizma ondje gdje ga nema, a s druge strane pomoći razviti rane terapije, navodi koautor studije, dr. Juergen Hahn s Instituta Rensselaer Polytechnic.

Nadalje, testovi bi mogli ubrzati dob za dijagnosticiranje autizma.

Autizam obuhvaća širok spektar poremećaja od duboke nesposobnosti za komunikaciju i mentalne retardacije do relativno blagih simptoma, kao što je Aspergerov sindrom.

Liječnici tipično dijagnosticiraju autizam u djece promatrajući njihovo ponašanje, poput repetitivnog ponašanja ili izbjegavanje društva.

U većine djece autizam se ne dijagnosticira prije 4. godine života, iako ga neki iskusni kliničari mogu otkriti i ranije.

Hahn i njegovi kolege mjerili su razine 24 proteina povezanih s autizmom te su otkrili da je njih pet, kada se slože u pravu 'austističnu' kombinaciju, najbolji pokazatelj poremećaja. Autizam pogađa oko 1,5 posto djece.

Dr. Max Wiznitzer sa Sveučilišta Hospitals Cleveland Medical Center, koji nije sudjelovao u istraživanjima, nazvao je otkriće zanimljivim, ali ne i presudnim.

"Mi ne znamo je li taj marker specifičan za autizam ili je to marker za bilo koju kroničnu bolest", rekao je Wiznitzer i ocijenio da je pred znanstvenicima još dug put da dokažu kako se radi o spektakularno važnom otkriću.

Znanstvenici su testirali 83 djece u dobi od tri do deset godina u kojih je autizam bio dijagnosticiran konvencionalnim metodama i otkrili 'autističnu' kombinaciju pet proteina u 97,6 posto te djece, dok je nije bilo u 96,1 posto od 76 djece koje nemaju autizam.

ELIPSO

Izdvajamo