HIGIJENA NA PRVOM MJESTU

OTKRIVENA PRLJAVA TAJNA DJEČJIH PATKICA ZA KUPANJE Stručnjaci upozoravaju da su te igračke potencijalno opasne, no imaju rješenje za roditelje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2018. u 15:37

A child holds a small plastic toy duck in central Bucharest May 20, 2007 during an event organized to raise funds for Romania's delegation to the World Summer Special Olympics 2007 in Shanghai. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA) - GM1DVHLRZGAA
Bogdan Cristel / REUTERS

 

Grupa američkih i švicarskih znanstvenika zaronila je malo dublje u svijet šarenih dječjih igračaka za kupanje i otkrila njihovu prljavu tajnu - mnoštvo mikroba, među kojima i bakterije Legionellu i Pseudomonas aeruginosu, uzročnice brojnih zaraznih bolesti.

Bilo kakav plastični materijal uronjen u vodu u kadi idealna je podloga za razvoj gljivica i bakterija, podsjetili su znanstvenici sa švicarskoga državnog Instituta za akvatičke znanosti i tehnologiju u Zuerichu i s američkog Sveučilišta u Illinoisu.

"Unutarnji dio plastičnih igračaka kojima se djeca igraju u kadi prepuna su bakterija i gljivica, što se vidi golim okom tek kad ih dijete, igrajući se, pritisne, a iz njih izađe tamna gusta tekućina", stoji u priopćenju znanstvenika koje je u utorak objavila švicarska vlada.

Mnogi roditelji misle da su patkice i druge igračke s kojima se djeca igraju dok se kupaju u kadi čiste upravo zbog namakanja u vodi te da im ne treba neko posebno dodatno čišćenje. Riječ je o gumenim igračkama koje pište kad ih se stisne i pritom prskaju vodu. Upravo se ta voda koja se usisava u gumenu igračku, a nije ispražnjena, pretvara u leglo bakterija, upozorili su.

Švicarski i američki znanstvenici izveli su eksperiment s igračkama za kupanje i vodom koji je trajao 11 tjedana. Neke su igračke izložili čistoj, a druge prljavoj vodi koja je sadržavala ostatke sapuna i tjelesne izlučevine.

U unutrašnjosti gumenih igračaka koje su nakon 11 tjedana prerezali na pola otkrili su između pet milijuna i 75 milijuna stanica po četvornom centimetru. Istaknuli su da je uočena razlika u količini 'prljavštine', ovisno o vrsti vode u koju su bile uronjene.

U gotovo 60 posto igračaka pronađene su gljivice, a potencijalno patogene bakterije poput Legionelle i Pseudomonas aeruginose u 80 posto proučenih igračaka.

Pseudomonas aeruginosa obično ne izaziva infekciju kod zdravih ljudi, a ako je i izazove obično je blaga. Puno teže infekcije javljaju se kod hospitaliziranih osoba s nekim drugim bolestima i stanjima. Jedan su od najčešćih uzročnika nozokomijalnih infekcija, odnosno infekcija koje se javljaju kod pacijenata u bolnicama. Patogen je mikroorganizam koji izaziva bolest.

Znanstvenici su istaknuli da spomenute bakterije i gljivice uglavnom ne ugrožavaju zdravlje djeteta jer se njegov imunitet uspješno obrani, no do potencijalnih problema dolazi u slučaju postojanja otvorenih ranica koje se mogu dodatno inficirati te kod djece koja imaju problema s ekcemima.

Mikrobiolog Frederik Hammes, jedan od sudionika istraživanja kazao je da bakterije iz plastičnih igračaka kod neke djece jačaju imunitet, što je pozitivno, no u nekim slučajevima mogu rezultirati želučano-crijevnom infekcijom, infekcijom oka ili uha".

Treba li zbog svega navedenog djeci uskratiti plastične patkice za vrijeme kupanja u kadi?

Hammes je protiv tako drastičnog rješenja te savjetuje pooštrenje pravila kada su posrijedi polimerni materijali od kojih se dječje igračke za kupanje proizvode.

No dok čekamo novu generaciju plastičnih patkica preporučljivo ih je jednom tjedno dobro oprati i dezinficirati. Najbolje ih je dobro izribati običnim antibakterijskim sapunom, a potom im unutrašnjost isprati mješavinom octa i sode bikarbone. Zatim ih ocijediti i ostaviti da se osuše do idućeg kupanja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo