STRUČNJACI UPOZORAVAJU

OTKRIVENO JOŠ ŠTETNIH POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA 'Ako ih ne zaustavimo, imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 08.09.2018. u 09:23

 • Profimedia, Alamy

  Ilustracija

  "Klimatske promjene utječu na dišne organe" i ako ih ne budemo zaustavili "imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje", upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

  "U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara", ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

  Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

  Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: "Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije."

  "K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav", ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

  "Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana", upozoravaju potpisnici.

  Izdvajamo