BOLEST I PREDRASUDE

Otočani u šoku: Slovenke žive duže od Engleskinja

 SIPA
Stručnjaci krivce za takvo stanje vide u činjenici da engleski zdravstveni sustav ne uspijeva dovoljno rano detektirati rak i srčana oboljenja, ali i da je prehrana na Otoku daleko lošija

LONDON - Zdravstvena zaštita u Engleskoj toliko je loša, da žene žive duže u bivšoj komunističkoj državi Sloveniji, piše danas Daily Mail koji je odlučio činjenicu da je očekivani životni vijek žena na Otoku manji od većine zapadnoeuropskih zemalja najbolje oslikati usporedbom s našim sjevernim susjedima.

Kako navodi Daily Mail, "šokantno izvješće" pokazuje da žena koja je rođena u Engleskoj može očekivati da će doživjeti 81 godinu i 11 mjeseci, a iako bivša jugoslavenska republika na zdravstvo troši daleko manje nego Engleska, očekivani životni vijek slovenskih državljanki duži je za dva mjeseca.

Naime, tijekom prošle godine Engleska je na popisu zemalja EU pala za dva mjesta, s 14. na 16. poziciju, pa su je prestigle Slovenija i Malta. Na vrhu je Francuska gdje žene u prosjeku dožive 85 godina.

Stručnjaci krivce za takvo stanje vide u činjenici da engleski zdravstveni sustav ne uspijeva dovoljno rano detektirati rak i srčana oboljenja, ali i da je prehrana na Otoku daleko lošija nego u drugim zemljama. Godišnje zdravstveno izvješće koje je izdalo Ministarstvo zdravstva otkriva i kako se smrtnost od kroničnih bolesti jetre kod Engleskinja popela iznad prosjeka EU, za što smatraju odgovornim sve veću popularnost brzog opijanja ("binge drinking").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:00