KONTROVERZNA STUDIJA

PILETINA IZ OVOG LANCA BRZE PREHRANE SADRŽAVA SAMO 50 POSTO PILEĆEG DNK Istraživače šokirali rezultati istraživanja sastava sendviča

Ilustracija
 Jadran Babic / CROPIX

Piletina u vašem sendviču iz Subwayja možda i nije piletina, pogotovo ako ga jedete u Kanadi, piše The Independent.

DNK analiza mesa koje se poslužuje u restoranu brze prehrane otkrila je da piletina iz pećnice sadrži samo 53,6 posto piletine te da trakice od piletine sadrže samo 42,8 posto piletine. Prema istraživanju Canadian Broadcasting Corporation (CBC), ostatak DNK u tim Subwayjevim proizvodima čine dodaci od soje.

Otkrića su dio veće studije kojom su se proučavali proizvodi od piletine iz raznih restorana brze hrane koji posluju u Kanadi, uključujući McDonald's, Chipotle i Wendy's. Istraživači kažu da su ih najviše šokirali rezultati analize Subwayjevih proizvoda.

Matt Harnden, istraživač sa Sveučilišta Trent iz Ontarija testirao je šest sendviča iz restorana brze hrane. Dva su se sendviča iz Subwayja pokazali najgorima.

Ispitivanja su pokazala da nepromijenjeni komad piletine iz trgovine sačinjava 100 posto pilećeg DNK. Začini, marinade i obrada mesa spustit će taj broj pa se niti ne očekuje da uzorci mesa uzeti u restoranima brze hrane postignu tu brojku.

Međutim, većina peradi u drugim restoranima brze hrane bila je 'vrlo blizu' 100-postotnoj piletini, tvrdi Harnden.

Sendvič s piletinom sa žara iz restorana Wendy's sadržavao je 88,5 posto piletine, sendvič s piletinom sa žara iz restorana McDonald's sadržavao je 84,9 posto piletine i tortilja s piletinom sa žara iz restorana Chipotle u prosjeku je sadržavala 86,5 posto piletine, otkrilo je istraživanje CBC-a.

Subway je osporio rezultate istraživanja.

'Naše pileće trakice i piletina pripremljena u pećnici sadrži jedan posto ili manje proteina soje. Koristimo taj sastojak u tim proizvodima kako bismo stabilizirali teksturu i vlagu. Svi naši proizvodi od piletine se prave od 100-postotnog pilećeg bijelog mesa koje je marinirano, ispečeno u pećnici i na žaru', ustvrdio je Subway u izjavi za medije.

Subway je nadalje rekao da će pobliže proučiti situaciju te da će u suradnji sa svojim dobavljačem piletine osigurati da je piletina koju poslužuju najkvalitetnija moguća.

Predstavnik Subwayja za Veliku Britaniju i Irsku u izjavi za Independent je rekao da su svi pileći proizvodi u restoranima u Velikoj Britaniji i Irskoj 100 posto od piletine.

'Znamo da su rezultati neispravni i pregledavamo sve dostupne podatke', rekli su iz Subwayja. 'Ne razumijemo kako je CBC stigao do tih zaključaka i ispitujemo situaciju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:45