DO SADA NAJRIGOROZNIJA STUDIJA

POBAČAJ IMA MALI UTJECAJ NA MENTALNO ZDRAVLJE Žene koje su pobacile nisu iskusile više depresije i nezadovoljstva sa životom od onih koje su rodile

Ilustracija
 Regis Duvignau / REUTERS

Nova studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama otkrila je da žene koje su pobacile nisu iskusile više depresije, anksioznosti, niskog samopouzdanja i nezadovoljstva sa životom od onih koje nisu pobacile, piše New York Times.

U do sada, smatra se, najrigoroznijoj studiji na ovu temu, istraživači su tijekom pet godina pratili gotovo tisuću žena koje su diljem SAD-a tražile pobačaj. Studija objavljena u srijedu u časopisu JAMA Psychiatry otkrila je da su žene iskusile negativne psihološke posljedice samo u situacijama kada im je uskraćeno pravo na pobačaj jer su u klinike došle prekasno.

No, taj je stres bio kratkog vijeka budući da su žene u tim situacijama ili potražile kliniku gdje mogu napraviti pobačaj ili rodile dijete. Istraživanjem je ustanovljeno da je mentalno zdravlje žena koje su odbijene šest mjeseci nakon te odbijenice slično mentalnom zdravlju žena koje nisu odbijene.

'Interesantno nam je to što se mentalno zdravlje svih tih žena nekako izravna nakon šest mjeseci do godinu dana', rekla je Katie Watson, bioetičarka sa Sveučilišta Northwestern koja nije bila uključena u provedbu studije. 'Ova studija nam je pokazala da su ljudi izdržljivi te da su u stanju iz svake situacije izvući najbolje i krenuti dalje. Otkriće je koliko je objašnjenje zapravo jednostavno.'

Kao argument protiv pobačaja dugo se koristilo vjerovanje da prekid trudnoće uzrokuje emocionalne i psihološke traume kod žena. U Hrvatskoj savjetovanje za žene koje traže pobačaj nije obvezatno. Određenih broj američkih saveznih država zahtjeva da žena prođe savjetovanje prije pobačaja, dok je u većini europskih zemalja zakonom zajamčen pristup savjetovanju, ako ga žena želi.

Istraživanje nazvano 'studija Odvraćanja' nastojalo je izbjeći određene metodološke zamke u koje su upadala prijašnja istraživanja na tu temu. Druge studije su uspoređivale žene koje su rodile i one koje su pobacile te nisu uvijek vodile računa o postojećim dijagnozama mentalnog zdravlja kod žena koje su anketirali. 'Studija Odvraćanja' uzela je sve te faktore u obzir te se usredotočila na žene koje su bile blizu ili preko ograničenja pojedinih klinika.

Ograničenja u klinikama koje su uključene u studiju, a koje su locirane u 21 različitoj državi, varirala su. Neke su klinike radile pobačaje kod žena koje su bile trudne do 10 tjedana dok su druge radile pobačaje kod žena koje su bile trudne do 25 tjedana.

'Ova je studija nevjerojatno značajna', rekao je dr. Roger Rochat, bivši direktor reproduktivnog zdravlja u Centru za kontrolu bolesti i prevenciju te profesor epidemiologije na Sveučilištu Emory. 'Studija će vjerojatno biti utjecajna u osporavanjima zakona saveznih država.'

Dr. Randall K. O'Bannon, direktor za edukaciju i istraživanje u udruzi National Right to Life, rekao je da ga rezultati istraživanja ne čude. 'Premda pet godina mnogima zvuči kao dovoljno dug period za promatranje, mnoge žene probleme razviju i puno kasnije. Studija nije obuhvatila žene koje su negativne posljedice iskusile 10 godina nakon pobačaja', dodao je O'Bannon.

Istraživanje je također otkrilo da ženama u uznapredovaloj trudnoći nije teže odlučiti se na pobačaj od onih koje ga traže u ranijoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:48