ISKRIVLJENJE KRALJEŽNICE

Pojava skolioze kod djece

Pojava skolioze kod djece predstavlja problem s kojim se teško nose djeca i roditelji. Svakako nije lako prihvatiti mogućnost cjeloživotnog ograničenja u pokretanju i potrebu ulaganja u održanje funkcionalne kralježnice i tijela

Skolioza je bočno iskrivljenje kičmenog stupa u jednu stranu u obliku slova "C" ili na obje strane u obliku slova "S". Do iskrivljenja može doći na bilo kojem mjestu duž kralježnice, od vrha do dna. Međutim, najčešća mjesta na kojim se javlja skolioza su predio grudnog koša (torakalna skolioza, te donji dio leđa (lumbalna skolioza)

U oko 80% slučajeva skolioze uzrok je nepoznat. To se naziva idiopatska skolioza.

Sklonost

Skolioza se može pojaviti bilo kada tijekom djetinjstva i adolescencije.

Češće se javlja kod djevojčica nego kod dječaka.

Skolioza kod male djece može biti vrlo opasna. Simptome skolioze neki roditelji sami primijete pa samoinicijativno posjete lječnika, a postoje prigodne vježbe za kralježnicu za djecu koje u nekim slučajevima mogu pomoći. Skolioze kod fetusa i malih beba mogu biti vrlo opasne, jer mogu prouzročiti poremećaj rada unutrašnjih organa i smrt. Prisustvo bilo kojeg problema na zglobovima i mišićima na rođenju i u toku prve godine života (stopala okrenuta ka unutra ili spolja, krivi vrat - tortikolis, iščašeni kukovi), ako nisu u potpunosti sanirani mogu imati za posljedicu pojavu deformiranja kralježnice.

Simptomi

Kod djece, simptomi skolioze mogu biti:

• jedno rame je više od drugog

• jedna lopatica ramena je viša i izbačenija od druge

• jedan kuk je istureniji od drugog

• odjeća ne visi kako treba

• dijete je nagnuto na jednu stranu

Kod beba, simptomi skolioze mogu biti:

• izbočina na jednoj strani bebinih prsa ili leđa

• beba može stalno ležati sklupčana na jednoj strani

Liječenje

Ako vaše dijete ima skoliozu, liječenje će ovisiti o starosti djeteta, u kojoj mjeri je kralježnica iskrivljena i kako rade pluća. Postoje četiri opcije liječenja:

• Promatranje - Liječenje skolioze često nije potrebno, jer se u većini slučajeva radi o blažem obliku i kralježnica se sama ispravi kako dijete raste. Međutim, potrebno je raditi rendgensko snimanje svakih šest mjeseci tako da se može pažljivo pratiti stanje kralježnice.

• Postavljanje gipsa - U slučajevima rane skolioze, može biti potrebno usmjeravati kralježnicu djeteta u normalan položaj kako dijete nastavlja rasti. To se može postići upotrebom gipsa koji se stavlja preko tijela djeteta.

• Postavljanje aparata - Ukoliko skolioza kod vašeg djeteta ima teži oblik, ono će morati nositi aparat za sprečavanje daljnjeg krivljenja kralježnice. Ova djeca moraju redovito vježbati i nosit će aparat dok god rastu, što znači negdje do 17. godine za dječake i 15. godine za djevojčice.

• Operacija - kod izrazito teških iskrivljenja kralježnice, pod kutem većih od 50 stupnjeva, može biti potrebna operacija kako bi se spriječila oštećenja srca i pluća te ublažili bolovi u leđima.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:47