ČITAJTE NA BLOGU DIANOVO

PRILAGODITE PREHRANU 'BIOLOŠKOM SATU' Još jedno istraživanje ruši dogmu da dijabetičari trebaju jesti šest puta dnevno

Dad serving salad to his family for lunch in the kitchen, Image: 138496994, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia
- / Wavebreak / Profimedia

Ručak, obrok / ilustracija

Krajem prošle godine sijevnulo je još jedno istraživanje koje razbija i dalje prevladavajuću dogmu kako je za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 dobro da jedu 5 do 6 obroka dnevno. Istraživanje koje je vođeno na Univerzitetu u Tel Avivu zaključilo je kako je za dijabetičare bolje da prehranu prilagode 'biološkom satu', a što drugim riječima znači da ne jedu više od tri puta dnevno.

Uz to, izraelski znanstvenici poručuju kako dijeta bazirana na šest obroka dnevno dugoročno povećava ovisnost dijabetičara o lijekovima, posebno o inzulinu. Ukratko, sve više se gomilaju dokazi kako je dijabetičarima bolje jesti manje nego više puta dnevno. Isto, vrlo vjerojatno, vrijedi i za zdravu populaciju.

Više čitajte na blogu Dianovo.

Zanimljivi su i detalji novog izraelskog istraživanja:

- Naše istraživanje predlaže pomicanje namirnica sa više škroba na jutarnje sate. To dovodi do ravnoteže glukoze  i poboljšanje kontrole glikemije među dijabetičarima tipa 2, poručila je profesorica Daniela Jakubowitz s TAU Sackler medicinskog fakulteta.

Vjerujemo da je kroz režim s tri obroka dnevno moguće značajno smanjiti pa čak i zaustaviti ovisnost dijabetičara tipa 2 o inzulinskim injekcijama te smanjiti ovisnost o većini lijekova za dijabetes – objasnila je Jakubowitz koja je u toj studiji surađivala s profesorom Juliom Wainsteinom i dr. Zoharom Landauom s Wolfson medicinskog centra za dijabetes, kao i s dr. Sahnijem Tsameretom s Hebrew univerziteta u Jeruzalemu.

Oni su na 29 ispitanika uspoređivali učinke dijete bazirane na 3 obroka u odnosu na dijetu s 6 obroka, koja se i dalje najčešće preporučuje dijabetičarima tipa 2.

Poučak proizišao iz prikupljenih podataka poprilično je jednoznačan: Dijeta sa šest obroka nije učinkovita za kontrolu glukoze te su dijabetičarima potrebni dodatni lijekovi i inzulin. Uz to, pokušaj kontrole glikemije uz šest obroka dnevno dovodi do povećanje težine, što dodatno, kroz vrijeme, zapravo otežava kontrolu glikemije.

Izraelski eksperiment je u dijeti baziranoj na tri obroka dnevno inzistirao na kruhu, voću i slatkom u prvom, jutarnjem obroku, kvalitetnom ručku te vrlo umjerenoj večeri bez škroba, slatkog i voća.

Više čitajte na blogu Dianovo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo