DOBIO PORODILJNI DOPUST

PRVI POROĐAJ TRANSRODNOG OCA U FINSKOJ 'Hoće li mi društvo propisivati što ću raditi sa svojim tijelom i sa životom?! Ništa me ne može zaustaviti!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.04.2018. u 18:09

Zagreb,170108
Bebe koje su rodjene uprvom privatnom rodilistu.
Vlasnik Dr. Marip Podobnik.
Porod kosta oko 14000 kn. Poliklinika Podobnik.
Sveti duh 112.
Foto: Goran Mehkek / cropix
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Ilustracija

Finac koji je u matične knjige uveden kao muškarac, a rođen je kao žena, postao je prva transrodna osoba u zemlji koja se porodila, objavila su u srijedu mjesna glasila, potaknuvši polemiku jer po zakonu osoba mora dokazati da je neplodna ako želi promijeniti spol.

"Dijete je bilo teško gotovo 4 kg i dugačko 53 cm" nakon porođaja prije petnaest dana, rekla je za Lannen Media transrodna osoba čiji identitet nije otkriven.

Tridesetogodišnjak je legalno promijenio spol 2015. nakon višegodišnjeg uzimanja testosterona. No, odlučio je da se neće podvrgnuti kirurškom zahvatu radi promjene spola prije nego s mužem pokuša dobiti dijete.

Po finskom zakonu, da bi se odobrila promjena spola, osoba mora dokazati da je neplodna. U praksi bolnice smatraju da su njihovi transrodni pacijenti zapravo učinjeni neplodnima kad se podvrgnu dugotrajnoj terapiji testosteronom.

No, kad se hormonska terapija prekine, osoba opet može biti plodna, kao što je bilo u ovom iznimnom slučaju.

"Hoće li mi društvo propisivati što ću raditi sa svojim tijelom i sa svojim životom? Ništa me ne može zaustaviti. Slobodan sam čovjek", rekla je u trudnoći transrodna osoba u razgovoru za glavni finski dnevnik Helsingin Sanomat.

Finska je jedina nordijska zemlja u kojoj osoba koja legalno želi promijeniti spol mora dokazati da je neplodna, što je zadnjih godina potaknulo oštru kritiku organizacija za ljudska prava.

Otac obitelji koji živi u okolici Helsinkija dobio je porodiljni dopust.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo