SAN ILI JAVA

PSIHOLOG OTKRIVA 9 NAJČEŠĆIH SNOVA I NJIHOVA ZNAČENJA Padanje, letenje, golotinja u javnosti, ispadanje zuba... što to sami sebi poručujemo?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.03.2017. u 14:48

CC/Pixabay

 

Jesu li snovi samo projekcija našeg užurbanog i opterećenog uma ili skrivaju dublje poruke?

 

Oni racionalniji među nama vjerovat će u prvu opciju, dok će drugi vjerovati u razna skrivena značenja, upozorenja i naputke koje nam svemir šalje. Ipak, neupitno je da je na temu ljudskih snova napisano mnogo knjiga koje sabiru razna, vrlo često posve identična iskustva. Jedan od onih koji smatra da su snovi doista 'nešto više' je i psiholog Ian Wallace, koji je u svojoj 30-godišnjoj praksi interpretirao više od 150 000 snova.

Za portal IFLScience odabrao je devet najčešćih snova koje ljudi sanjaju te predstavio svoja objašnjenja za njih.

 

9. Pronalaženje nove i nekorištene sobe u vašoj kući ili stanu

Wallace tvrdi kako, u kontekstu snova, prostorije u našem interijeru zapravo predstavljaju razne aspekte našeg karaktera. Stoga, vidite li u snu do tada nepoznatu sobu, najvjerojatnije ćete brzo otkriti skriveni talent za koji do tada niste znali da posjedujete. Ono što trebate učiniti je pokušati što više vremena posvetiti svemu onome za što niste pronalazili vremena, a što biste mogli nazvati svojim skrivenim talentom.

 

8. Gubljenje kontrole nad automobilom

Prema psihologu, auto u snovima predstavlja sposobnost napretka prema određenom cilju. To bi značilo da u svakodnevnom životu imamo osjećaj nedovoljne kontrole na putu do uspjeha. Wallace savjetuje da se u danima kad sanjamo ovakve snove pokušamo prepustiti svojim instinktima i prirodnom tijeku događaja, ništa ne forsirajući.

 

7. Padanje

Padanje, neugodan san koji je svatko od nas barem jednom sanjao, indicira da se prečvrsto držimo određene situacije u stvarnom životu. Ono što nam podsvijest želi poručiti je da se opustimo, a situaciju otpustimo iz našeg života kako bi sve prirodno 'sjelo na svoje mjesto'.

 

6. Letenje

San u kojem ste sposobni letjeti sugerira da ste u stvarnom životu konačno otpustili ljude i situacije koje se vas sputavale, tvrdi Wallace.

 

5. Odlazite na ispit nepripremljeni

Ispiti u snovima predstavljaju način na koji ocjenjujemo sami sebe u stvarnom životu, odnosno u kojoj smo mjeri kritični prema vlastitim postupcima.    

Ian Wallace smatra da nam ovi snovi poručuju kako trebamo umanjiti samokritiku i uvidjeti dobre strane nas samih i sve kvalitete koje posjedujemo.

 

4.  Golotinja u javnosti

Odjeću koristimo kako bi se na svojevrstan način predstavili ljudima oko sebe. Ako u snu sanjamo da smo goli na javnom mjestu, san nas najvjerojatnije upućuje na situaciju u kojoj smo se osjetili ranjivo i izloženo.

Wallace savjetuje da, iako je ponekad nelagodno otvoriti se pred drugima, to je najbolji način da se pokažemo u potpunosti i da na vidjelo izađe naše pravo Ja, pa i naši talenti.

 

3. Nemogućnost pronalaženja toaleta

S obzirom da su toaleti mjesta na kojima obavljamo naše najosnovnije potrebe, Wallace je pronašao poveznicu s nekim osobnim potrebama koje u stvarnom životu imamo, a nismo ih u mogućnosti izraziti ili ostvariti.

Psiholog smatra da se ovi snovi javljaju u trenucima kad bismo više pozornosti trebali posvetiti samima sebi, a manje ljudima oko nas.

 

2. Ispadanje zuba

Jeziv san koji su mnogi sanjali Ian Wallace opisuje kao stanje uma koje nam upućuje da imamo problem s vlastitom sigurnošću i samopouzdanjem.  Psiholog savjetuju da situaciju zbog koje se tako osjećamo sagledamo iz drugog kuta, odnosno pokušamo joj pristupiti kao izazovu, a ne nečemu što će nas u potpunosti obeshrabriti.

 

1. Bijeg od nekoga

Ukoliko sanjate da netko trči za vama, a vi mu bježite – vi doslovno bježite od problema u stvarnom životu, kaže Wallace. Zanimljivo je što se, navodno, podsvjesno želite s tim problemom suočiti, ali ne znate kako.

Psiholog savjetuje da to svakako pokušate kako biste umirili svoj um i tijelo.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo