ŽIVOT UNUTAR ČETIRI ZIDA

PSIHOLOGINJA TANJA JURIN 'U novoj smo fazi života u izolaciji. Živimo u kaosu i ništa ne stižemo. To je normalno. Budite blagi prema sebi!'

 
 Jutarnji list

Nakon nekoliko tjedana u izolaciji koju građani Hrvatske provode kod kuće, sada se pojavljuje novi psihološki problem.

- Akutni stres izazvan strahom nakon zatvaranja i potresa u Zagrebu, sada pomalo popušta i prolazi. Pojavljuje se novi problem - kaže psihologinja Tanja Jurin sa Filozofskog fakulteta govoreći kako je teško suočavati se sa životom na koji nitko nije naučen ni pripremljen.

Ljude muči to što ne znaju koliko će sve ovo dugo trajati.

- Treba biti blag prema sebi - kaže Jurin ističući kako je to jedini način da se prevladaju svakodnevne scene u kojima sve postaje kaotično, miješaju se poslovne i privatne obaveze.

- Oprostite si što je kaos, što niste ništa uspjeli napraviti u danu, što niste ništa naučili i niste pročitali knjigu koju ste namjeravali, vježbali onako kako ste htjeli. To je u redu. Ovo nije razdoblje u kojem bi profitirali na način da moramo biti jako aktivni dok smo kod kuće. Ne moramo vidjeti sve serije, filmove, napraviti sve za posao, biti izuzetno kreativni s djecom.

- Ne morate ispeglati četiri košulje, dovoljno je ako ste uspjeli jednu - poručuje.

- Ovo je razdoblje kada moramo pričekati. Jako je važno ne zamjerati si i biti blag prema sebi, pokušati ustanoviti novu rutinu i tako živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28