GODIŠNJI ODMOR

PSIHOLOZI OTKRIVAJU KAKO NAPUNITI BATERIJE Želite izbjeći burn-out? Odmorite se

Baska Voda, 240614.U Baskoj Vodi zahuktava se turisticka sezona, te mnogi uzivaju u ugodnih 27 stupnjeva Celzijevih u hladu, ili pak suncajuci se na plazi. Na fotografiji: turisti.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX
Za mentalno i fizičko zdravlje nužan je dobar odmor. I ne treba isključiti mobitel

Gledate li statistike iz psiholoških studija, sve je više onih koji se uspijevaju doista i potpuno odmoriti. I onih koji tvrde da se ni na godišnjem nikad ne uspiju potpuno opustiti - takvih je, prema podacima iz najnovijih istraživanja, 19 posto, gotovo dvostruko više nego prije 20 godina. Također, gotovo 50 posto ljudi tvrdi kako, da bi se počeli opuštati ili odmarati, trebaju najmanje tri dana.

Jačanje kreativnosti

Psiholozi upozoravaju da je ova pojava posljedica sasvim pogrešnog razmišljanja kako smo nezamjenjivi, a kada i uzmemo slobodne dane, i dalje smo non-stop na vezi s poslom. Učinak je razoran - što si više uskraćujemo pravi odmor, to nam se teže odmoriti. U našim mozgovima slabi proizvodnja tvari koje potiču osjećaje opuštenosti i mirnoće. Sve nam je teže ući u način funkcioniranja bez stresa i navale adrenalina. To, pak, vodi u pregaranje, burn-out.

Dva ili tri tjedna ljetnog godišnjeg i pokoji kraći tijekom godine iznimno su bitni. Kvalitetno i potpuno se odmoriti očigledno nije lako. Za početak - ne smije pretjerivati s planiranjem.

- Planiranje godišnjeg odmora nikako ne znači da ga trebamo isplanirati do u sekundu, jer ćemo se na takav način samo dodatno iscrpiti. Važno je imati glavnu ideju kako bismo željeli da naš godišnji odmor izgleda, odrediti što nam je najvažnije, što bismo željeli nadoknaditi te što očekujemo od drugih. Sve ostalo ide u hodu - objašnjava magistrica Dunja Vuković, psihologinja iz psihološkog savjetovališta Ramiro.

- Iznimno je važno da tijekom odmora što manje razmišljamo o poslu. Tako ćemo omogućiti svim informacijama koje su se taložile u naš um tijekom godine i koje možda nismo imali vremena kvalitetno obraditi i posložiti da to naprave same od sebe, u pozadini naše svijesti - kaže.

Manje planiranja

Poznati hrvatski psiholog Boris Blažinić iz IQ Instituta tvrdi da je izuzetno teško dati općenit savjet koji će vrijediti za svakoga.

Profesor Blažinić smatra da se od odmora može dobiti najviše tako da se smirimo, opustimo i učinimo sve da podignemo razine serotonina, hormona i neuroprijenosnika čvrsto povezanog s raspoloženjem. Ima i praktične savjete.

Smirujuće misli

- Trebaju nam smirujuće misli, čitanje, molitva, meditacija, mirna, tiha i nježna glazba... Ne buka i divljanje. I tjelesnu aktivnost trebamo, ali je treba prilagoditi jer smo na odmoru. Savršene su opuštajuće šetnje parkom ili šumom, uz mirne rijeke, ribnjake, šetnja obalom, pecanje… - objašnjava Blažinć.

Blažinić činjenicu da mnogi na godišnjem krenu baviti se adrenalinskim aktivnostima komentira kao pogrešku.

Slikajte što više

- Da, netko će reći da mu je to bilo savršeno uzbuđenje. No, takva aktivnost samo privremeno podiže razinu serotonina, to je pretjerano uzbuđenje koje nam ne pomaže. Da bismo se odmorili, moramo biti smireni - kaže.

A i hrana ima veliku ulogu u kvalitetnom odmoru. Na razine serotonina najviše utječu složeni ugljihohidrati, bjelančevine...

Zato nam trebaju integralne žitarice, orašasti plodovi i plava riba. Savršen podizač ovog hormona je i sunčeva svjetlost, što znači da guštanje na plaži nosi veliku korist.

Deset savjeta za savršen godišnji

- Nemojte planirati svaki trenutak godišnjeg odmora. Opsjednutost detaljima dodatno iscrpljuje.

- Nastojte ne misliti na posao. Zaokupite se razgledanjem, čitanjem, kupanjem i druženjem s obitelji.

- Smirite se uz dobru knjigu, meditaciju, molitvu, uz laganu i nježnu glazbu. Tako podižete razinu serotonina.

- Ne morate samo ležati. No, polako - plivajte, šetajte šumom, parkom, uz obalu.

- Izbjegnite aktivnosti koje izazivaju porast adrenalina, trebate smirenje.

- Jedite hranu koja podiže razinu serotonina - poput plave ribe, puretine, integralnih žitarica, mahunarki. I malo tamne čokolade.

- Svakako uhvatite malo sunca na plaži. Sunčeva svjetlost podiže razinu serotonina i vitamina D.

- Ne pretjerujte s alkoholom jer on nakratko podiže razinu serotonina, a onda izaziva suprotan učinak.

- Kupite suvenir. Pomoći će vam da se dulje sjećate lijepih trenutaka .

- Mobitel ne morate isključiti, no koristite ga samo za fotografiranje. Snimite što više fotografija.

I one će biti dobar podsjetnik na savršen odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:50