A KRIVAC JE...

Razriješen misterij: Otkriveno zašto su rajčice savršenog oblika i besprijekorne crvene boje - bezukusne

Zašto su rajčice savršenog oblika i besprijekorne crvene boje bezukusne, postalo je zadnjih godina gotovo univerzalno pitanje.

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Ann Powell s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu u novom je broju prestižnog časopisa Science razriješila taj misterij: krivac je slučajna genetska mutacija koja dovodi do uravnoteženog sazrijevanja rajčice. No ta je mutacija istodobno razlog zašto rajčice savršenog oblika i boje sadrže manje šećera, ugljikohidrata i karotenoida nego njihove inačice koje po sebi imaju žute i zelene kolutove.

- Ta je mutacija prisutna u gotovo svim modernim sortama rajčice. Sada, pak, možemo reći kako je pokušaj da plod rajčice učinimo ljepšim smanjio razinu nekih važnih sastojaka koji su povezani s okusom - izjavio je za New York Times dr. Harry Klee, istraživač rajčica sa Sveučilišta Florida koji nije sudjelovao u ovoj studiji.

Ujednačeno sazrijevanje

Prirodno, rajčice neujednačeno sazrijevaju, a njihov zreli plod nije jednolično crven, već može imati i krugove zelene i žućkaste boje. Međutim, prije sedamdesetak godina komercijalni su uzgajivači nabasali na prirodnu mutaciju koja dovodi do ujednačenog sazrijevanja ploda. Ta mutacija pokazala se jako važnom na tržištu rajčica, koje samo u SAD-u vrijedi dvije milijarde dolara godišnje, jer se pokazalo da potrošači preferiraju kupnju plodova jednolične crvene boje. Znanstvenicima je u posljednjih godinu dana pošlo za rukom da identificiraju gen odgovoran za ujednačeno zrenje rajčice.

Manje šećera i karotena

Istodobno, otkrili su da uslijed te mutacije plod rajčice ima 20 posto manje šećera te od 20 do 30 posto manje karotenoida. Stoga su ti lijepi plodovi prilično bezukusni.

- Ovo otkriće šansa je da se znanstvena spoznaja direktno prenese u realni svijet - rekla je dr. Powell. Istaknula je da se sada može razviti DNK test za otkrivanje mutacije jednoličnog sazrijevanja. On bi komercijalnim proizvođačima omogućio da na tržište plasiraju rajčice besprijekorne boje. Istodobno, taj bi test koristio i svim onim uzgajivačima rajčice koji favoriziraju okus ploda, a ne njezinu jednoličnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:15