METODE LIJEČENJA

Riješite se hemoroida brzo i bezbolno

Jedna od najnovijih metoda liječenja hemoroida III. i IV. stupnja je laserska hemoroidoplastika (LHP)

Gotovo nema čovjeka koji barem jednom u životu nije osjetio probleme zbog hemoroida. Smatra se da je pola svjetske populacije starije od 50 godina moralo zatražiti liječničku pomoć zbog ozbiljnih hemoroidalnih problema. Velik broj mlađih ljudi također pati zbog krvarenja i bolova uzrokovanih hemoroidima, a patit će ih sve više, jer radi se o zdravstvenom problemu koji je, osim s genetikom, čvrsto povezan i s načinom života. Previše sjedenja, ali i predugo stajanje, teška, nezdrava i prezačinjena hrana, konzumiranje alkohola mogu biti njihov uzrok. Jedan od bitnih uzročnika je i tvrda i neredovita stolica, koja je pak posljedica nezdrave prehrane bez dovoljno vlakana.

Ovisno o simptomima hemoroidi se dijele na one I., II., III., i IV. stupnja, a jedna od najnovijih metoda liječenja hemoroida III. i IV. stupnja jest LHP (Laser hemorrhoidoplasty), odnosno laserska hemoroidoplastika.

- Ovom metodom se deponiranjem laserske energije "umrtvljuju" ogranci donje hemoroidalne arterije i čvorovi, uz očuvanje sluznice i analnog sfinktera. Tretman se, ovisno o težini zahvata, izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Rezultat je redukcija tkiva hemoroidalnog čvora, maksimalna očuvanost mišića i sluznice analnog kanala te obnova prirodne i anatomske strukture, što je velika prednost u odnosu na klasične operacijske zahvate. Cijeljenje je izvrsno jer nema rezova, šavova niti otvorenih rana. Postoperacijska bol znatno je manja i pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima nakon kratkog vremena – objašnjava dr. Stanko Antolić, spec. opće i vaskularne kirurgije u Poliklinici Sinteza.

Što su hemoroidi?

To su velike i nabrekle jastučaste tvorevine ispunjene krvlju u rektalnom kanalu, smještene u dubini od 4 do 5 centimetara ili na rubu čmara, koje zajedno sa sfinkterom imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Uzrokuje ih pojačani pritisak na vene u rektalnom području, što dovodi do nakupljanja krvi i oticanja u vidu čvorova. Glavni simptomi hemoroida su krvarenje (stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na toaletnom papiru ili zahodskoj školjci), svrbež, pojačano vlaženje na čmaru te bolno oticanje s vidljivom opipljivom tvorbom oko čmara. Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju iznad analnog kanala (I. - IV. stupanj), a vanjski uz rub čmara - tumači dr. Antolić.

Dijagnoza je važna

Detaljan pregled i ispravna dijagnoza važni su pri svakom krvarenju iz rektuma ili nalazu krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti želučano-crijevnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva.

- Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu (u području anusa naći će se otečene tvorbe, a kod digitorektalnog pregleda pipat će se jastučaste promjene). Radi bolje vizualizacije i egzaktne dijagnoze treba napraviti anoskopiju (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopiju (pregled cijelog rektuma optičkim instrumentom). Izbor metode liječenja ovisi o stupnju razvoja bolesti, uz napomenu da se hemoroidi, kao ni većina drugih proktoloških oboljenja, ne mogu izliječiti mašću, čepićima ili melemima. Na taj se način samo kratkotrajno uklanjaju simptomi oboljenja - kaže dr. Antolić.

Stupnjevi hemoroida

I. stupanj

Hemoroidi su tek malo uvećani i mogu se uočiti isključivo anoskopskim pregledom. Glavni simptomi su svježa krv u stolici, bez bolova, svrbež i osjećaj stranog tijela u završnom debelom crijevu. Najprikladniji način liječenja je sklerozacija, koja se izvodi ambulantno i potpuno je bezbolna. Anestezija nije potrebna jer na tome mjestu ne postoje živčani završeci. Postupak se provodi ubrizgavanjem sklerozantnog sredstva posebnom štrcaljkom izravno u hemoroidalni jastučić, s posljedičnim smanjenjem cirkulacije i umnažanjem vezivnog tkiva, što rezultira redukcijom hemoroida.

II. stupanj

Glavni su simptomi ovog najčešćeg oblika hemoroidalne bolesti osjećaj pritiska na čmar te bolovi za vrijeme pražnjenja crijeva koji nastaju ako se hemoroid ukliješti u analnom kanalu. Često su prisutni i svrbež oko čmara, peckanje i vlaženje.

Liječi se Barron ligaturom koja se specijalnim instrumentom postavi u obliku gumene omče na bazu čvorića; ligatura pritišće krvnu žilu te se čvorić nekrotizira i otpadne nakon kratkog vremena.

III. stupanj

U trećem stupnju, nakon pražnjenja stolice hemoroidi se ne vraćaju u analni kanal spontano, ali mogu se potisnuti i vratiti prstima (repozicija). Krvarenje je rjeđi simptom nego kod drugog stupnja jer je sluznica koja oblaže čvor zadebljana i čvršća. Izraženi su bolovi, svrbež i vlaženje, što može rezultirati i ekcemom kože oko čmara.

IV. stupanj

Stanje se naziva još i fiksni analni prolaps. Hemoroidi su vidljivi izvana, često tromboziraju, skloni su upalama i ne mogu se vratiti u analni kanal niti pritiskom. Sluznica anusa je trajno prolabirana i obilno vlaži, što uzrokuje iritaciju kože s ekcemima i infekcijom. Krvarenja su rijetka, ali može doći i do nekontroliranog pražnjenja stolice. Ako je stanje dugotrajno, može dovesti do karcinoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56