EDUKACIJA

S prvim danom kolovoza svjetlo dana konačno je ugledao i natječaj HZZO-a za rad mladih liječnika pod nadzorom

Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

S prvim danom kolovoza svjetlo dana konačno je ugledao i natječaj HZZO-a za rad mladih liječnika pod nadzorom.

Šestomjesečna edukacija provodit će se za 451 liječnika u javnim zdravstvenim ustanovama, a kažu i kod privatnog zdravstvenog radnika ako im to bude u interesu. Inače, natječaj ostaje otvoren do kraja kolovoza.

Naime, već duže vrijeme vode se polemike oko potrebe mladih liječnika da nakon završenog studija ipak imaju mogućnost odraditi staž koji je ukinut za generaciju studenata koji su medicinske fakultete upisali poslije ulaska Hrvatske u EU što su zdravstvene administracije redom odbijale. Namjera Ministarstva je bila da bez ikakvog iskustva krenu samostalno raditi što su mladi liječnici odbijali i tvrdili da za to nakon studija nisu sposobni.

Petstotinjak mladih hrvatskih liječnika te generacije ovih je dana dobilo diplome, titulu dr., a s njima i licencu Hrvatske liječničke komore za samostalan rad. No, da bi došli do posla unatoč činjenici da se radi o deficitarnom zanimanju Ministarstvo zdravstva moralo je riješit problem zvani staž što je učinjeno doslovce pet do dvanaest odnosno Pravilnik je donesen tek u trenutku kad su diplomirali ti prvi mladi liječnici a onda je trebalo vremena da se konačno 'sroči' i natječaj koji je konačno krenuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47