NOVO ISTRAŽIVANJE

SAMOHRANI OČEVI UMIRU DVOSTRUKO ČEŠĆE OD OSTALIH RODITELJA Lošije se hrane, puno piju i skloniji su rizičnom ponašanju

 Pixabay

Samohrani očevi u većoj su opasnosti od smrti od samohranih majki ili očeva koji su u braku, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici su analizirali stopu smrtnosti kod 40.000 kanadskih roditelja i ustanovili da je ona najviša upravo kod samohranih očeva, a što je uzrokovano njihovim stilom života i rizičnim ponašanjem.

'Naše istraživanje je pokazalo da je stopa smrtnosti kod samohranih očeva nešto viša te da je zbog toga potrebno organizirati zdravstvenu skrb posebno prilagođenu identificiranju i pomaganju u takvim slučajevima', kaže doktorica Maria Chiu sa Sveučilišta Toronto.

Studija ne tvrdi da sama činjenica što je netko samohrani otac povećava opasnost od smrti, no upravo kod samohranih očeva primijećen je niz rizičnih faktora i nezdravih oblika ponašanja poput pretjeranog uživanja u alkoholu, loše prehrane i slično.

Istraživanje koje je proveo tim doktorice Chiu, ustanovilo je da će od tisuću samohranih očeva u periodu od godine dana umrijeti njih 5,8. S druge strane , od tisuću očeva u braku umrijet će njih 1,9, a od tisuću samohranih majki, njih samo 1,7.

Najbolju stopu preživljavanja imaju majke koje imaju partnere, a nakon što su u obzir uzeti faktori poput dobi i socioekonomskog stanja, ustanovljeno je da samohrani očevi umiru čak dvostruko češće od ostalih roditelja.

Ispitivanje je ustanovilo da samohrani očevi jedu manje voće i povrća, te da su skloniji opijanju. Također, oni su češće prošli kroz razvod ili smrt partnera što je dodatni izvor stresa koji može utjecati na zdravlje, pogotovo ako su zbog takvog slijeda događaja iznenada postali samohrani roditelji.

Znanstvenici predlažu da se ovim problemom više pozabave liječnici opće prakse.

'Redoviti liječnički pregledi idealna su prilika da liječnik obrati više pozornosti na samohranog oca te da mu pomogne bolje brinuti o svojem zdravlju', kaže doktorica Chiu.

Inače, ovo područje nije dovoljno istraženo jer se uvijek više pažnje pridavalo samohranim majkama. I jedna studija iz Švedske pokazala je da su samohrani očevi u većoj opasnosti, no ta je studija ustanovila da je stopa smrtnosti veća tek 30, umjesto 100 posto.

Tijekom studije, ukupno 40.000 roditelji je praćeno 11 tjedana. Među sudionicima je bio 871 samohrani otac, od kojih je za vrijeme trajanja studije umrlo njih 35. Istovremeno, u studiji je sudjelovalo i 4.590 samohranih majki.

'Čini se da su samohrani očevi doista u većoj opasnosti od drugih', kaže doktorica Rachel Simpson sa Sveučilišta Oxford.

Međutim, samo imanje djece pozitivno utječe na život muškaraca jer je kod muškaraca bez djece, stopa smrtnosti još veća.

'Sa stajališta zdravstvene zaštite, zdravstveni djelatnici bi trebali biti svjesni tih ranjivih skupina društva te im pružiti posebnu pažnju. Istovremeno, valja nastaviti istraživanja kako bi se otkrili svi faktori koji utječe na veću smrtnost samohranih očeva', kaže doktorica Simpson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:38