UKLJUČITE GA U RUTINU

SAVJET OSOBNE TRENERICE KOJA S KLIJENTIMA RADI VIŠE OD 20 GODINA 'Ovo je najbolja vježba za izgubiti kilograme, odavno sam to shvatila'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 14:45

 • Profimedia, Alamy

  Osobna trenerica koja s klijentima radi više od 20 godina, Selene Yeager, otkrila je za Women's Health kako je još davno došla do zaključka da je za gubljenje kilograma i održavanje težine najbolje - bicikliranje.

  Tijekom godina, kaže, vidjela je klijente kako su prepolovili svoju težinu, kao i one koji su izgubili više od 45 kilograma dodajući vožnju biciklom u svoju rutinu mršavljenja koja, napominje, mora sadržavati zdravu prehranu.

  Po čemu je bicikliranje toliko posebno?

  Jimmy Weber iz Oklahoma koji je smršavio gotovo 70 kilograma u sedam godina kaže kako ga vožnja bicikla čini sretnim. Prvo se podvrgnuo operaciji želuca, a potom je počeo puno hodati. No to mu je bilo iznimno dosadno, a trčanje nije dolazilo u obzir jer bi imalo više štete nego koristi.

  Stoga je kupio svoj prvi bicikl, a od 2011. dosad prešao je njime više od 30.000 kilometara.

  - Možeš voziti brzo i potrošiti puno pojedenih ugljikohidrata, ili možeš voziti polako kako bi sagorio masnoće. Uz to, da sam održavao kilažu samo prehranom, nikad ne bih bio ovako sretan - govori.

  U slučaju da trebate još dokaza, ovo su neki razlozi zašto je bicikl najbolja stvar za gubljenje kilograma, ističe Selene Yeager:

  Nije sve u 'tjelovježbi'

  Naime, većina ljudi koja vježba samo zato jer mora - ne čini to dugo. Oko 80 posto odustane ih u roku od godine dana. Brzo im postane dosadno i nađu si novu zanimaciju. No zbog vožnje biciklom se osjećaju kao djeca. Možeš sjesti na njega i otići na različita mjesta, istraživati, pedalirati kroz prekrasne krajolike i osjećati svjež zrak oko vas. Pri tom ne gledate na sat i ne doživljavate bicikliranje kao obvezu, već uživate u vožnji, a pritom vježbate.

  Bez obzira na vaše kile, možete se maksimalno potruditi

  Intenzivni trening je najbolji način za sagorijevanje kalorija, ubrzavanje metabolizma i stimuliranje hormona rasta, što pomaže u skidanju kilograma. Pronađite mirnu prostranu cestu koja je blago nagnuta i krenite. Vozite koliko god brzo možete 10 do 20 sekundi, a onda duplo više vremena pedalirajte polako. Ponovite to osam puta, odmorite 5 minuta, pa ponovite.

  Bicikl neće naštetiti zglobovima

  Dapače, bicikliranje se preporučuje kao način tjelovježbe za ljude koji boluju od artritisa i sličnih bolesti. Naravno, morate biti sigurni imate li prikladan bicikl za sebe. Uz dobro zagrijavanje, možete okretati pedale bez da mučite svoje kukove i koljena.

  Pronaći ćete prijatelje s kojima ćete pokušati smršaviti

  Naime, istraživanje pokazuje kako potpora prijatelja značajno povećava vjerojatnost da ćete se držati svoje rutine i poboljšavati svoje rezultate. Biciklizam je društven sport, pa ako nemate nikog bliskog tko će pedalirati s vama, pođite u najbliži biciklistički klub gdje ćete upoznati istomišljenike.

  Čak i sobni bicikl može biti zabavan

  Uz pomoć sobnog bicikla postići ćete iste rezultate, a može biti zabavno ako to činite u društvu. I to će vam biti od velike pomoći kada počne kišiti ili padati snijeg.

  Možete to činiti cijeli dan

  Sagorijevanje masnoća nikad nije bilo toliko zabavno dok pričate s prijateljem i vozite bicikl nekoliko sati. Koju drugu tjelovježbu možete činiti toliko dugo? Samo budite pametni i ograničite obroke na 200 kalorija po satu i gubljenje kilograma je garantirano.

  Može se neprimjetno uvući u vaš život

  Ljepota bicikliranja je što možete vježbati dok radite i druge stvari, odnosno ne morate za to izdvojiti striktno vrijeme. Možete krenuti biciklom do dućana, voziti se do radnog mjesta, ili koristiti bicikl kad god mislite sjesti u auto - radit ćete sve stvari koje radite i inače, samo što ćete usput zdravo mršavjeti.

   

  Izdvajamo