ČITAJTE NA BLOGU DIANOVO

SGLT-2 inhibitori: Lijekovi za dijabetes koji spašavaju srce i krvožilni sustav od najgoreg

 Shutterstock

Što nam donose SGLT-2 inhibitori? Koji su argumenti za i protiv te nove generacije lijekova za bolju kontrolu glikemije (razine šećera u krvi)? Pojednostavljeno rečeno to je lijek koji za razliku od većine drugih ne pokušava višak šećera u krvi na neki način 'ugurati' u stanice u tijelu ili spriječiti naše tijelo u produkciji šećera u krvi kad nam on ne treba.

SGLT-2 inhibitori izbacuju višak glukoze iz tijela, po tome su drugačiji. Uz to, postoje čvrsti dokazi kako su dobri u sprečavanju infarkta i drugih slučajeva smrti od krvožilnih ekscesa. Izgleda kako donose zdravstvene koristi bubrezima. Kao i svi lijekovi, čine ozbiljne rizike, piše portal Dianovo.

Većina lijekova prije pojave SGLT-2 inhibitora radila je tako da je pokušavala ili premjestiti glukozu iz krvi negdje u naše tijelo (skeletne mišiće, stanice gušterače i jetre) ili je pak dijelom usporavala produkciju šećera u jetri. SGLT-2 inhibitori zapravo omogućuju da se jedan mali dio glukoze iz naše krvi propusti kroz bubrege te ju se izluči kroz mokraću. Veliki dio nutrijenata iz krvi ulazi u male filtere u bubrezima te se kroz molekularne procese reapsorbiraju natrag u krv. Evolucija nas je učinila štedljivim bićima. Zašto bi mokrili nešto što je hranjivo?

Međutim, protein SGLT-2 kriv je za to da u organizmu dijabetičara zadržava višak glukoze. On je neka vrsta 'kamiona' koji vraća glukozu u krvotok iz bubrega. Lijekovi nove generacije su pak poput policijske patrole na cesti koja zaustavlja 'kamion' SGLT-2, natovaren s glukozom, koji se pokušava vratiti iz bubrega u krvi. Umjesto toga SGLT-2 'policija' propušta glukozu kroz bubrege te glukoza kroz mokraću izlazi iz tijela dijabetičara, piše Dianovo.

To je dobro jer se smanjuje šansa za dodatno hranjenje odnosno zamašćivanje stanica ionako preopterećenih glukozom, pogotovo onih koje su postale rezistentne na inzulin, pa reagiraju još samo na lijekove.

Moram priznati da su meni osobno impresivne performanse SGLT-2 inhibitora koje nemaju veze s kontrolom razine šećera u krvi. Ispostavilo se da kod dijabetičara, ali i nedijabetičke populacije pojedini SGLT-2 inhibitori u vrlo velikom postotku umanjuju šansu za infarkt ili smrt koja je posljedica teških krvožilnih bolesti.

Postoji veći broj istraživanja koji o tome svjedoči. DAPA-HF jedno je od njih. Testirali su jedan SGLT-2 inhibitor kao lijek te je ispalo kako je za velikih 26 posto smanjio uzrok smrti vezan uz krvožilni sustav i zatajenje srca. Jako puno. Lijekovi originalno namijenjeni dijabetičarima stoga će se početi primjenjivati i kod nedijabetičke populacije s krvožilnim i srčanim problemima.

Više čitajte na blogu Dianovo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:10